Külföld

Novák Katalin: Új élettel töltjük meg az európai jobboldalt

Az új, demokratikus európai jobboldal céljairól írt a Welt am Sonntag német lapba Novák Katalin, a Fidesz alelnöke. Cikkében arra is felhívta a figyelmet, hogy megbélyegzésnek vannak kitéve azok, akik a baloldali liberális fősodortól eltérő véleményt mondanak.

Novák Katalin: Új élettel töltjük meg az európai jobboldalt
A új, demokratikus európai jobboldal céljairól írt a Welt am Sonntag német lapba Novák Katalin
Fotó: MTI/Miniszterelnökség/Kékesi D

„A konzervatívok európai otthona” címmel közölt publicisztikát Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter, a Fidesz alelnöke a Welt am Sonntag tegnapi számában. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban rámutatott, „az európai polgárok nehezen fogadják el, hogy kevés az európai szinten engedélyezett oltóanyag, lassú a beszerzés, akadozik a döntéshozatal”, hazánk ezért döntött úgy, hogy a nyugati vakcinák mellett biztonságos orosz és kínai oltóanyagokkal megduplázza a beadható oltások számát.

A Fidesz alelnöke szerint az emberek a bürokraták és intézmények Európája helyett a tagállamok, nemzetek és polgárok erős és sikeres Európáját szeretnék látni.”Egyre többen vannak, akik úgy érzik, a szabadság, a nemzet, a hagyományos család, a keresztény kultúra, az emberi méltóság olyan értékek, melyeket már nem képviselnek a névleg jobbközép pártok” – írta. Novák Katalin megjegyezte, „ezeket az embereket joggal háborítja fel, hogy a baloldali liberális fősodortól eltérő véleményük miatt megbélyegzik, kirekesztik, hátrányosan megkülönböztetik őket. Erre példa Petry Zsolt magyar kapusedző, akit a Hertha BSC azonnali hatállyal elbocsátott toleráns, de a német fősodortól eltérő véleménye miatt”.

A véleménycikk fő témája, hogy Orbán Viktor kormányfő Matteo Salvinivel, az olasz Liga elnökével és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel tárgyalt a demokratikus európai jobboldal újjáépítéséről. „Mi magyarok, akik több mint ezer éve élünk keresztény nemzetként Európa szívében, tudjuk, merre megyünk. Határozott elképzelésünk van arról, hogyan lehet kultúránk, nemzeti értékeink megőrzése mellett versenyképes, modern országot építeni” – emlékeztetett.

Az alakuló szövetségről elmondta, olyanokkal fognak együttműködni, „akik igent mondanak a szabadságra, a nemzetre, a családra, a kereszténységre és az emberi méltóságra, de nemet mondanak a migrációra, a birodalmi logikára, a kommunizmusra, a cenzúrára és az antiszemitizmusra”. „A Fidesz valódi konzervatív értékeket képvisel. Európában egy olyan demokratikus jobboldalra van szükség, mely nem a baloldali-zöld korszellemnek próbál megfelelni, hanem a jobboldali pártok együttműködésében Európa jövőjét alakítja” – hangsúlyozta.

Úgy fogalmazott, „az európai konzervatívok által lakott ház az utóbbi időben egyre üresebbé vált, megmaradt lakói pedig még egymás között is alig mertek nyíltan beszélni”. „Mi készen állunk arra, hogy újra élettel töltsük meg ezt a házat, kitárjuk kapuit az új gondolatok és a beköltözni vágyók előtt, hogy egyre többen megtapasztalhassák, milyen jó itt, szabadon élni. Így teremthetünk európaiak millióinak politikai értelemben is otthont. És ez jelentheti az európai demokratikus jobboldal újjászületését is” – hangsúlyozta.