Külföld

Merkel kézbe veszi az irányítást

Jens Spahn egészségügyi miniszter szerint gyorsan megállapodhatnak az orosz féllel a Szputnyik V beszerzéséről

A lehető leggyorsabban módosítaná a jelenlegi törvényeket a német kormány, hogy szövetségi szintre emelhesse a járványügyi korlátozások szabályozását. Szászország miniszterelnöke április végén Moszkvában tárgyal a Szputnyik V vakcináról, amelynek európai engedélyezése a német egészségügyi miniszter szerint az orosz féltől függ.

Merkel kézbe veszi az irányítást
Angela Merkel és kormánya egységes szabályozást vezet be a korlátozásokra
Fotó: AFP/Pool/Michael Sohn

Elmarad a németországi tartományok és a szövetségi kormány hétfőre tervezett tanácskozása a járványügyi szabályozásokról – jelentette be a kabinet helyettes szóvivője pénteken Berlinben. Ulrike Demmer a Deutsche Welle tájékoztatása szerint hozzátette: a szövetségi kormány olyan új jogszabály elfogadását tervezi, amely lehetővé tenné országszerte az egységes koronavírus elleni korlátozások bevezetését, a szabályozásokról ugyanis jelenleg a tartományok maguk döntenek. A tartományok miniszterelnökei megállapodtak a változtatásról annak érdekében, hogy hatékonyabban vehessék fel a küzdelmet a járvánnyal szemben.

A szövetségi kormány a jövő hét kedden mutathatja be a jogszabálytervezetet, amelynek értelmében azokon a területeken vezetnének be egységes korlátozásokat, ahol száz fölé emelkedik az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság, azaz a megelőző hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra vetített száma. Amennyiben a szám száz alá csökken, a tartományok visszakapnák eredeti hatáskörüket.

Angela Merkel kancellár azután kezdte sürgetni az egységes intézkedések kidolgozását, hogy több tartomány nem volt hajlandó a szigorú korlátozásokra.

Szintén pénteken Jens Spahn egészségügyi miniszter tájékoztatóján azt mondta: félre kell tenni a pártpolitikai vitákat Németországban, és meg kell törni a járványharmadik hullámát, ezért két-három hétre le kell zárni az egész országot. A teljes lezárást sürgette hétfőn Armin Laschet, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke is, javaslatát támogatta Markus Söder bajor kormányfő és Angela Merkel is.

Április végén egyébként Moszkvába látogat Michael Kretschmer szászországi miniszterelnök, hogy tárgyaljon a Szputnyik V vakcináról. A politikus a Leipziger Volkszeitungnak azt mondta, nincsenek kételyei azzal kapcsolatban, hogy az orosz kutatók képesek hatékony oltóanyagot előállítani. „Minden hozzáférhető oltóanyagot be kell vetni, csak így vethetünk véget a járványnak. Akkor tudunk visszatérni a normális életünkhöz, ha a népesség nagy részét sikerül beoltani” – fogalmazott. Kretschmer moszkvai útján az orosz járványkezelés tapasztalatairól is tájékozódik majd.

Jens Spahn csütörtökön jelentette be, hogy Berlin kétoldalú tárgyalásokat kezd Moszkvával a Szputnyik V beszerzésével kapcsolatban. Egy nappal később arról beszélt, hogy csak az orosz féltől függ, mikor kap uniós forgalmazási engedélyt a vakcina. „Minél hamarabb megérkeznek az adatok, annál gyorsabb az eljárás” – fogalmazott. Szerinte Németország gyorsan megállapodásra juthat az orosz féllel. A szerződésben rögzítik: azzal a feltétellel vásárolnak Szputnyik V-t, ha a készítmény rendelkezik az Európai Gyógyszerügynökség engedélyével, amelynek beszerzése az orosz fél dolga.

Kapcsolódó írásaink

Elege lett Berlinnek az EU tétlenségéből

ĀNem szerepel Brüsszel tervei között a Szputnyik V vakcina beszerzéséről szóló szerződések kidolgozása, a német kormány ezért kétoldalú tárgyalásokat kezd Oroszországgal

Armin Laschet vissszatalált a merkeli útra

ĀA CDU elnöke a szigorú intézkedések elutasítása miatt keveredett vitába a kancellárral, most viszont két-három hétig tartó teljes lezárást szorgalmaz Németországban