Külföld

Súlyos zavargások törtek ki több északír városban

Fokozódik a konfliktus a katolikus és a protestáns közösségek között

Évek óta nem tapasztalt súlyosságú összecsapások törtek ki szerda éjjel Észak-Írországban.

Súlyos zavargások törtek ki több északír városban
Belfastban egy buszt is felgyújtottak, a zavargásokban rendőrök is megsérültek
Fotó: AFP/Paul Faith

Az ír sziget egyesítését pártoló katolikus és a többségében britpárti protestáns közösségek csoportjai Belfast, Carrickfergus, Londonderry, Newtown­abbey és Ballymena több pontján csaptak össze, Molotov-koktélokat, köveket hajigálva egymásra és a rendőrökre. Belfastban egy városi autóbuszt is felgyújtottak. Az MTI szerint a helyi rendőrség közölte, hogy a reggelig tartó zavargásokban hét rendőr sérült meg.

A történtek után csütörtökön rendkívüli ülésre hívták össze a húsvéti szünetét töltő belfasti parlamentet. Boris Johnson brit kormányfő a Twitteren azt írta, a nézeteltérések megoldásának módja a párbeszéd, nem pedig az erőszak.

A mostani konfliktus tavaly júniusra nyúlik vissza, amikor Bobby Storey, a radikális britellenes mozgalom egykori legnagyobb fegyveres szervezete, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) volt hírszerzési főnöke elhunyt, és temetésén kétezren gyűltek össze, megsértve a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat. A temetésen jelen volt a legnagyobb britellenes katolikus párt, a Sinn Féin több vezető tisztviselője is.

Arlene Foster észak-írországi miniszterelnök, a legnagyobb britpárti protestáns erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) vezetője vizsgálatot kezdeményezett a Sinn Féin-politikusok ellen.

A vádhatóság vizsgálatot kezdett a katolikus párt vezetői ellen a korlátozások megsértése címén, de végül úgy döntött, nem indít hivatalos vádeljárást az ügyben. A protestáns közösségekben ez erőteljes visszatetszést keltett, és több más, régóta parázsló feszültségforrás mellett ez is a felszínre tört a mostani zavargások helyszínein.

Kapcsolódó írásaink