Külföld

Megbukott a halálkampány

Nem a magyar demokrácia beteg, ahogy Vera Jourová állította, hanem a liberális agymenés fertőző – közölte Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója

Különböző mozgatórugók vannak a keleti oltások elleni hazai és nyugat-európai kampány mögött, a tények pedig mindkettőt cáfolják – fejtette ki lapunknak Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója. Kitért arra is, mire lehet számítani a kondicionalitási rendelettel kapcsolatban az uniós bíróságtól.

Megbukott a halálkampány
Kudarcot vallott az unió a vakcinabeszerzés során Szánthó Miklós szerint
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

– Nemcsak a magyar baloldal támadja a védekezést, legutóbb Clément Beaune francia EU-ügyi miniszter vádolta meg a magyar kormányt azzal, hogy kockázatot vállal a keleti vakcinákkal. Nem visszás ez az unió kudarcos válságkezelésének fényében?

– A külföldi, főleg nyugatról érkező kritikák mögött én piaci logikát, egyes gyógyszercégek lobbiját látom inkább – a politikai indíttatás mellett persze. De ezek az elmúlt pár hétben azért jelentősen alábbhagytak, ugyanis egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a megfelelő szintű átoltottság eléréséhez minden megbízható vakcinára szükség van. Maga az Európai Unió ugyanakkor – csakúgy, mint a gazdasági és migrációs válság esetében – most is kudarcot vallott, a beszerzési tárgyalásokat elbaltázta.

Ez mutatja, hova vezet nemzetközi szinten az elmúlt évek, évtizedek során felvett pipogya, kompromisszumkeresőnek mondott politikai magatartás. De ők legalább aktívan nem lázítanak azon vakcinák ellen, amelyeket a magyar hatóságok bevizsgáltak – szemben a hazai baloldallal, akik csúcsra járatták az oltásbizalmatlansági kampányt. Még pár hete is emberkísérletekről, megbízhatatlan, ellenőrizetlen vakcinákról beszéltek az orosz vagy kínai oltóanyag kapcsán, egyértelműen arra játszva, hogy az elbizonytalanított lakosság így majd kevésbé fog oltakozni, a járvány elhúzódik, és az elégedetlenség hangulata befolyással lehet a választási eredményekre.

– Kudarcot vallott ez a taktika?

– Az átoltottsági és regisztrá­ciós számokat látva szerencsére bebizonyosodni látszik, hogy ez a halálstratégia politikai és erkölcsi értelemben is megbukott, ugyanakkor látni kell, hogy a cél az lehetett, hogy a Covidot a baloldali összefogás hetedik „pártjaként” állítsák csatasorba.

– Magyarország és Lengyelország keresetet nyújtott be az Európai Unió Bíróságához az úgynevezett jogállamisági kondicionalitási rendelettel kapcsolatban. Milyenek az esélyek?

– Ismerve az uniós bíróság liberális attitűdjét és föderációpártiságát, nagy összegben nem fogadnék arra, hogy elkasználnák a rendeletet, egy se hús, se hal döntés várható. Talán valami olyasmi elérhető, hogy bár
a jogszabályt nem minősítik szerződésellenesnek, de áramvonalasítják annak alkalmazási lehetőségeit. Hosszú távon persze az egész jogállamiság-hisztéria nonszensz, rövid távon talán annyi elérhető, hogy ne aktiválják maholnap a folyamatot. Persze ha így tenne az unió, igazából maga ellen dolgozna, hiszen még a választások előtt – jogosan – fel lehetne mutatni, hogy íme, itt a bizonyíték a politikai beavatkozásra.

– Folyamatosan azzal fenyegetőzik Vera Jourová, az Európai Bizottság alelnöke, hogy megvonják az uniós forrásokat hazánktól és Lengyelországtól. A jogállamiságra érzékeny biztos kész lenne megkerülni az uniós bíróságot is?

– A forrásfelhasználás vizsgálatára, a folyósítások felfüggesztésére az Európai Bizottságnak ma is, korábban is volt lehetősége, ha azokat nem a meghatározott célra vagy pénzügyileg nem megfelelően használták fel. Az elmúlt években kibontakozó úgynevezett forradalmi jogértelmezés viszont sajnos abba az irányba megy, hogy gazdasági-pénzügyi kérdéseket joginak álcázott politikai elvárásokkal kapcsolnak össze a jogállamisági rendelettől függetlenül.

Ezzel szerintem egyébként a mélyebb uniós integrációt hirdetők saját céljuk ellen dolgoznak, mert ma a gazdasági együttműködés és a támogatáspolitika tartja össze az EU-t, és ha ezt is megmételyezik ideológiával, az éppen hogy a konfliktusok kiéleződéséhez fog vezetni. Nem a magyar demokrácia beteg – ahogy Jourová állította –, hanem a liberális agymenés fertőző. 

Kapcsolódó írásaink