Külföld

Elege lett Berlinnek az EU tétlenségéből

Nem szerepel Brüsszel tervei között a Szputnyik V vakcina beszerzéséről szóló szerződések kidolgozása, a német kormány ezért kétoldalú tárgyalásokat kezd Oroszországgal

Az Európai Uniótól függetlenül kezd tárgyalásokat Oroszországgal a német kormány a Szputnyik V vakcina beszerzéséről. Angela Merkel kancellár újabb lépéseket tett annak érdekében, hogy szövetségi szinten egységesítsék a járványügyi intézkedéseket.

Elege lett Berlinnek az EU tétlenségéből
Jens Spahn (középen) az orosz vakcinával gyorsítaná fel az oltási kampányt
Fotó: AFP/Michael Kappeler

Módosítaná a törvényeket Angela Merkel német kancellár, hogy lehetővé tegye a koronavírus-járvány ellen hozott intézkedések szövetségi szintű irányítását. Németországban jelenleg a tartományok saját járványügyi szabályokat hozhatnak, ezen változtatna a szövetségi kormányfő, akinek célja az intézkedések egységesítése országos szinten.
A Der Spiegel és a Bild című német lapok úgy tudják, a javaslat már elkészült, annak megfelelően központilag szigorítanák a korlátozásokat a járvány terjedésének felgyorsulása esetén.

A kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökségi tagja, Norbert Röttgen a Bildnek azt mondta: nem a tartományok gyengítéséről van szó, az indítvány lényege, hogy a szövetségi kormány szükség esetén bele tudjon szólni
a járvány kezelésébe.

Támogatta Merkel tervét a CDU és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös képviselőcsoportja, amelynek egyik szóvivője, Jan-Marco Luczak a Die Welttel közölte:

a Bundestag a közelmúltban többször módosította a jogszabályokat annak érdekében, hogy a tartományok hatékony küzdelmet folytathassanak a koronavírus-járvány ellen. Az utóbbi hetek azonban megmutatták, hogy egyes tartományok nem akarták vagy nem volt politikai erejük meghozni a szükséges intézkedéseket – tette hozzá.

Az oltási kampány akadozása miatt Németország Oroszországgal kezd tárgyalásokat a Szputnyik V vakcina beszerzéséről, az Európai Uniótól függetlenül. Ezt Jens Spahn német egészségügyi miniszter jelentette be a Westdeutscher Rundfunk (WDR) regionális közszolgálati médiatársaság tegnapi rádiós hírműsorában. A tárcavezető elmondta: a vásárlás első számú feltétele, hogy az orosz készítmény megkapja az uniós forgalmazási engedélyt, ezért a fejlesztése révén keletkezett adatokat meg kell osztani az EU-val. Hozzátette, hogy az orosz szállítmányoknak legkésőbb öt hónap múlva meg kell érkezniük, mert addigra már a Szputnyik V nélkül is több mint elég oltóanyaguk lesz.

A nyilatkozatot megelőzően Jens Spahn az uniós tagországok egészségügyi minisztereinek szerdai tanácskozásán vett részt, ahol az Európai Bizottság illetékese ismertette, hogy nem szerepel a terveik között az orosz oltóanyag beszerzéséről szóló szerződések kidolgozása. Spahn ezért a Reuters hírügynökség szerint a találkozón elmondta: Brüsszel elzárkózása miatt országa kétoldalú tárgyalásokat kezd Oroszországgal.

A szövetségi kormány mellett több tartomány is támogatja a Szputnyik V használatát az oltási kampányban az uniós forgalmazási engedély megszerzése után. Szerdán Markus Söder bajor miniszterelnök bejelentette, hogy kormányának egészségügyi minisztere előszerződést kötött 2,5 millió adag orosz vakcina megvásárlásáról.

Szász-Anhalt tartomány kormányfője, Rei­ner Haseloff a Reutersnek nyilatkozva a helyes útnak nevezte az oroszokkal tervezett tárgyalásokat. Mecklenburg–Elő-Pomeránia tartomány vezetése Bajorországhoz hasonlóan előszerződést kíván kötni a Szputnyik V beszerzéséről. Michael Kretschmer, Szászország miniszterelnöke pedig azt mondta, nincs kétsége afelől, hogy az orosz tudósok képesek hatásos oltóanyagot előállítani.

Jens Spahn nyilatkozata után egyébként az Európai Bizottság vezető szóvivője, Eric Mamer arról beszélt: az uniós tagállamoknak lehetőségük van tárgyalni és beszerzési megállapodásokat kötni azokkal
a gyógyszergyártókkal, amelyeknek a vakcinája nem szerepel az uniós oltási programban.

Piszkos játék folyik Szlovákiában Igor Matovic szerint


Valaki piszkos játékot folytat Szlovákiában a Szputnyik V vakcina ellen – közölte tegnap közösségi oldalán Igor Matovic volt szlovák miniszterelnök, aki az oltóanyag-beszerzés kapcsán kialakult koalíciós válság következményeként a múlt héten volt kénytelen távozni tisztségéből. Matovic, aki jelenleg a pénzügyminiszteri posztot tölti be, tegnap Moszkvában tárgyalt Kirill Dmitrijevvel, az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap igazgatójával az orosz oltóanyag szlovákiai alkalmazásának lehetővé tételéről. Matovic az úttal kapcsolatban közösségi oldalán azt írta: Szlovákiában a geopolitikát helyezik előtérbe az emberek egészségével szemben.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink