Külföld

Michel szerint fontosabb volt a tárgyalás a botránynál

Két téren is elszomorított a „Sofagate” esete: egyfelől az emberek az a képet alkothatták rólam, hogy nem érdekelt a török protokoll ügyetlensége, ami nem igaz, másfelől az eset beárnyékolta azt a nagy volumenű és kedvező geopolitikai sikert, amit elértünk – írta Facebook oldalán Charles Michel, az Európai Tanács elnöke reagálva a „Sofagate”-botrányra.

Mint megírtuk, az angol kifejezés arra utal, hogy Michel és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökének keddi ankarai megbeszélésén tárgyaló partnerük, Recep Tayyip Erdogan török államfő protokollstábja nem készített ki széket Von der Leyennek, aki a kanapéra kényszerült ülni. Brüsszelben úgy vélik, hogy ezzel Törökország megsértette a bizottság elnökének személyét.

A tanács elnöke szerint is a törökök a vétkesek, mert egyes szabályokat túlreagáltak. Meglátása szerint a török protokoll legnagyobb igyekezete ellenére egy kellemetlen szituációt idézett elő, amellyel megkülönböztették és lealacsonyították Von der Leyent.

Michel hozzátette, hogy bár észrevették a helyzet sajnálatosságát, „úgy döntöttünk nem csinálunk belőle nyílt incidenst, és a politikai tárgyalásra koncentrálunk, amit Ursula és én elkezdtünk vendéglátónknál”

Kapcsolódó írásaink