Külföld

Fagyos orosz–amerikai kapcsolatok

Egyelőre nem tér vissza Anatolij Antonov nagykövet Washingtonba, Moszkva a Biden-adminisztráció lépésére vár

A közeljövőben valószínűleg nem tér vissza washingtoni állomáshelyére Anatolij Antonov orosz nagykövet – mondta Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes szerdán a RIA Novosztyi hírügynökségnek.

Rjabkov elmondása szerint az orosz fél annak függvényében fog dönteni az időpontról, hogy milyen amerikai lépések történnek a kétoldalú viszonyban. Moszkva arra vár, hogy Washington legalább a jelét adja a kapcsolatok viszonylagos normalizálására való törekvésnek – tette hozzá a távirati iroda szerint.

Az orosz diplomácia washingtoni misszióvezetője március 21-én tért vissza Moszkvába konzultációra, miután Joe Biden amerikai elnök egy televíziós interjúban igenlően válaszolt arra a kérdésre, hogy gyilkosnak tartja-e orosz hivatali partnerét, Vlagyimir Putyint, és azt mondta, hogy az államfő megfizet az amerikai elnökválasztásba való beavatkozásért. Az orosz külügyminisztérium később közölte: érdekelt a kétoldalú kapcsolatok visszafordíthatatlan romlásának megakadályozásában és a zsákutcából való kivezetésében.

Szergej Rjabkov a RIA Novosztyinak beszélt arról is, hogy az Egyesült Államok Ukrajnával kapcsolatos magatartása kizárja, hogy Washington bekapcsolódjon a Donyec-medencei rendezésről a normandiai formátumban, azaz Oroszország, Ukrajna, Németország és Franciaország részvételével folytatott egyezkedésbe.

Szélsőséges megnyilvánulásnak nevezte Szergej Lavrov a Black Lives Matter (Fekete életek számítanak) mozgalom tüntetésein a fehér amerikai polgárok ellen megmutatkozott agresszivitást. Az orosz külügyminiszter a múlt héten a Rosszija 1 tévécsatornának hangsúlyozta: az Egyesült Államokban nem fog jóra vezetni az abszurditásig fokozott politikai korrektség.

Kapcsolódó írásaink