Külföld

Tíz aggasztó konfliktus 2021-ben

Ismét megjelent az ACLED (The Armed Conflict Location & Event Data) éves előrejelzése, amely a 2021-es év 10 legaggasztóbb konfliktusát mutatja be. A készítők a koronavírusvilágjárvány árnyékában értékelték az aktuális konfliktusok intenzitását, várható következményeit, valamint azt, hogy mi várható ezekkel összefüggésben 2021-ben, így azonosítva a legaggasztóbbak válságzónákat - írja a Migrációkutató Intézet lapunknak eljuttatott közleményében.

Tíz aggasztó konfliktus 2021-ben
Jemeni migránsok egy helyi börtönben 2019 végén
Fotó: Abdulnaser Alseddik / ANADOLU

Azt írják: Az ACLED évről évre megjelenő Ten Conflicts to Worry About sorozata rendre ugyanazt a logikát követi: a forrópontok mellett olyan mintázatokat és trendeket is megpróbál feltárni, melyek a vizsgált konfliktusok intenzitásának növekedését, illetve elmélyülését eredményezhetik.

Az idei év kiemelt konfliktusos régiói között találjuk Etiópiát, Indiát és Pakisztánt, Mianmart, Haitit, Fehéroroszországot, Kolumbiát, Örményországot és Azerbajdzsánt, Jement, Mozambikot, illetve a Száhelt. A felsoroltak közül három már korábban is szerepelt a listán (Etiópia, Jemen és a Száhel).

A tárgyalt konfliktusok nem magyarázhatók kizárólag a törékeny államiság, az elhibázott politika, a csoportsérelmek vagy az erőforrásokért folytatott küzdelem narratíváival. Sokkal inkább komplex tényezők bonyolult hálójának következményei, amelyek erősítik az említett területek sebezhetőségét és instabilitását.

A bemutatott konfliktusgócok többsége alkalmas lehet arra, hogy migrációs és menekülthullámok robbanjanak ki az érintett térségekben, tovább rontva azok és a szomszédos régiók helyzetét -emelik ki.

A 2020. év egy kihívásokkal teli esztendő volt – a koronavírus-járvány és az azt követő gazdasági válság a világ legtöbb országát rendkívül súlyosan érintette. Ezzel párhuzamosan több konfliktus is egyre intenzívebbé vált. 2021 éppen ezért egy veszélyes és agresszióval teli év lehet – különösen az elemzésben felsorolt 10 országban/régióban - írják.

A Migrációkutató Intézet teljes elemzését ide kattintva érheti el!