Külföld

Javítana kapcsolatain Ankara és Brüsszel

Az EU kész további támogatást nyújtani a menekülteknek és a befogadó közösségeknek– Manfred Weber illúziónak nevezte Törökország európai uniós csatlakozását

Brüsszel kész szorosabbra fűzni az együttműködést Ankarával, amennyiben Törökország teljesíti a menekültügyi megállapodásban foglaltakat, előrelépést ér el az emberi jogi kérdésekben, és felhagy a provokációval a Földközi-tengeren. Erdogan késznek mutatkozott a konstruktív párbeszédre az uniós vezetőkkel folytatott tárgyalásán.

Javítana kapcsolatain Ankara és Brüsszel
Charles Michel (bal oldalon) és Ursula von der Leyen Erdogan hivatalában
Fotó: AFP/Turkish Presidency Press O

Az Európai Unió és Törökország kapcsolatainak javítása érdekében tegnap Ankarában tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török elnökkel Ursula von der Leyen, az uniós bizottság, valamint Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. Az egyeztetésen szóba került az EU és Törökország között 2016-ban kötött migrációs megállapodás megújítása is.

A találkozó utáni sajtótájékoztatón Charles Michel nagyon nyíltnak nevezte az Erdogannal folytatott tárgyalásokat. Az Európai Unió kész együttműködni Ankarával a gazdaság, a migráció, valamint az emberek közötti kapcsolatok szorosabbra fűzésének területén – fogalmazott. Mint mondta, a jogállamiság és az alapvető jogok tisztelete az EU alapértékei. Michel hozzátette: kifejezték aggodalmukat Erdogannak az elmúlt hónapok törökországi fejleményeivel kapcsolatban. Kezet nyújtottunk Törökországnak, most Ankarán a sor, hogy megragadja azt – fogalmazott.

Von der Leyen szerint Erdogan jelezte, készen áll a tárgyalások konstruktív folytatására az unióval. A bevándorlással kapcsolatban elmondta: az EU és Törökország között 2016-ban létrejött menekültügyi megállapodás továbbra is érvényben van. Brüsszel elvárja Ankarától, hogy tegyen meg mindent a paktum fennmaradása érdekében, és kezdje újra a migránsok visszafogadását Görögországból. Beszélt arról is, hogy az unió kész továbbra is támogatni a menekülteket, illetve a fogadó országokat.

Szóba került a romló törökországi emberi jogi helyzet is, amely kapcsán Von der Leyen közölte: az emberi jogi kérdések nem vita tárgyai. A jövőbeli kapcsolatok a török fél lépéseitől függenek a problémás kérdésekben – tette hozzá.

Az uniós intézmények vezetői megkönnyítenék a török állampolgárok beutazását az unióba, illetve kiszélesítenék a vámuniót feltéve, ha Erdogan végleg felhagy a provokációval Görögországgal és Ciprussal szemben. Ezzel összefüggésben Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának vezetője a Der Tagesspiegel című német lapnak tegnap azt mondta: korai a vízumkiadások megkönnyítéséről és a vámunió kibővítéséről beszélni.

Szerinte pozitív fejlemény, hogy az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnöke tárgyalóasztalhoz ült Erdogannal, előbb azonban a török vezetésnek kell teljesítenie az EU feltételeit. Ide tartozik a média szabadságának biztosítása, az alapvető jogok védelme. Weber illúziónak nevezte Törökország uniós csatlakozását, ezért szerinte a folyamatot le kellene állítani.

Az unió és Ankara viszonya az elmúlt hónapokban egyre feszültebbé vált, miután a török kormány fokozta a szabadságjogok elleni fellépését, fúró- és hadihajókat küldött ciprusi és görög felségvizekre, valamint megnyitotta határait az illegális migránsok előtt Európa felé.

Tengernagyokat vettek őrizetbe

A török rendőrség őrizetbe vett hétfőn tíz nyugállományú tengernagyot, akik közös nyilatkozatban fejezték ki aggodalmukat, mert az utóbbi időben vita tárgyává vált hazájukban a Boszporusz és Dardanellák tengerszoros kizárólagos ellenőrzési jogait szavatoló, a hadihajók fekete-tengeri jelenlétét szabályozó montreux-i nemzetközi hajózási egyezmény.

Az aláírók szerint az egyezmény megkérdőjelezése két másik ügy következménye. Az egyik a Boszporusztól nyugatra, Isztambul európai oldalára tervezett csatorna építése, a másik pedig Törökország kilépése a nők elleni és családon belüli erőszak megelőzését célzó isztambuli egyezményből. A nyilatkozat miatt az ankarai ügyészség nyomozást indított. Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő a Twitteren azt írta, hogy a nyugalmazott katonák puccsidőket idéző nyilatkozatukkal csak lejáratták magukat.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink