Külföld

Éleződő orosz–ukrán feszültség

Zelenszkij ragaszkodik a NATO-tagsághoz, Moszkva szerint ez csak rontana a helyzeten

Intenzív a kelet-nyugati párbeszéd a kelet-ukrajnai helyzet miatt. Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes hétfőn az Interfax hírügynökségnek azt mondta, magas szinten történt kapcsolatfelvétel Washington és Moszkva között az újra éleződő kelet-ukrajnai feszültség ügyében.

Hangsúlyozta, visszautasították az „alaptalan amerikai aggodalmakat” amelyek az orosz területen történő, de az ukrán határhoz közeli orosz csapatmozgásokra vonatkoztak.

Nem csak Moszkva és Washington közt folyik a párbeszéd. „Felhívtam Volodimir Zelenszkij elnököt, hogy kifejezzem komoly aggodalmamat az orosz katonai tevékenységek miatt Ukrajna határainál, valamint a tűzszünet megsértése miatt. A NATO határozottan támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását. Továbbra is fenntartjuk szoros partnerségünket” – számolt be tegnap a Twitteren Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. Zelenszkij közölte, az egyetlen út a háború befejezésére az, ha Ukrajna csatlakozik az észak-atlanti szervezethez, és sürgette, hogy országa kapja meg a NATO-tagsági cselekvési tervet.

Moszkva szerint Zelenszkij vágyának teljesülése semmi jóhoz nem vezetne. „Erősen kételkedünk benne, hogy ez bárhogyan is hozzásegítené Ukrajnát belső problémájának megoldásához. Álláspontunk szerint csak fokozná a feszültséget, mert ha a NATO-hoz való csatlakozásról van szó, nem lehet figyelmen kívül hagyni az emberek véleményét” – fogalmazott tegnap Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. Figyelmeztetett, ha megkérdezik a Donyeck-medencében kikiáltott köztársaságokban élő több millió embert, látni fogják, hogy számukra a NATO-tagság abszolút elfogadhatatlan.

Hozzátette, egyelőre nem látja a jelét annak, hogy Kijev vissza akarná fogni a harcias retorikát, és hogy kézben tartaná fegyveres erőit a délkelet-ukrajnai demarkációs vonalnál.

Tüntettek Navalnij börtönénél

Megerősítették a védelmi intézkedéseket kedden a Vlagyimir megyei pokrovi 2. számú börtöntelepen, ahol Alekszej Navalnij ellenzéki politikus tölti büntetését. Ennek előzménye, hogy támogatói tüntetéseket jelentettek be, és követelték, hogy Navalnij kapjon megfelelő orvosi ellátást – jelentette tegnap a Reuters.

A politikus múlt héten éhségsztrájkba kezdett, arra hivatkozva, hogy nem kezelik megfelelően az akut hát- és lábfájdalmait. A TASZSZ orosz hírügynökség beszámolója szerint Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője közölte: ha Navalnij valóban beteg, megkapja a megfelelő ellátást, de egyetlen rab sem számíthat különleges elbánásra. Megjegyezte, ellentmondásos hírek keringenek a politikus állapotáról.

(ŐM)

Kapcsolódó írásaink