Külföld

Armin Laschet vissszatalált a merkeli útra

Egységes, szigorú járványügyi intézkedéseket vezetne be Angela Merkel és Markus Söder. A bajor kormányfő ismét kitérő választ adott, amikor egy interjúban a kancellárjelöltségről kérdezték, a CDU-ban viszont egyre többen állnak ki a politikus mellett. Ez rossz hír Armin Laschetnek, aki a járvány miatt Németország lezárását sürgeti.

Armin Laschet vissszatalált a merkeli útra
Armin Laschet, a CDU elnöke
Fotó: AFP/Pool/Odd Andersen

Nincs esélye a szövetségi parlamenti választásokon a német Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) és a bajor Keresztényszociális Uniónak (CSU), ha megosztottság uralkodik a pártszövetségen belül – jelentette ki Markus Söder bajor kormányfő kedd este a ZDF csatornán. A CSU elnöke egységet sürgetett, valamint megerősítette, hogy Angela Merkel kancellárt is be kell vonni a döntésbe a CDU/CSU közös kancellárjelöltjének személyéről. Szerinte az uniópártoknak össze kell tartania a koronavírus-járvány miatt meghozott intézkedések terén is. Söder egyébként ismét kitért a válaszadás elől, amikor arról kérdezték, vállalná-e a kancellárjelöltséget.

A járványellenes intézkedések szigorításával kapcsolatban Söder támogatta Armin Laschet CDU-elnök javaslatát. Az észak-rajna–vesztfáliai kormányfő két-három hétig tartó teljes lezárást sürgetett, amely alatt a lehető legtöbb ember megkapná a vakcinát Németországban. A bajor miniszterelnök azt mondta, valójában mindig is a hasonló, szigorú intézkedések híve volt.

Söder egyébként másnap, szintén a ZDF-nek nyilatkozva szorgalmazta a járványügyi intézkedések egységes, szövetségi szintű bevezetését. Szerinte a szigorú korlátozásoknak akkor van értelme, ha abban minden tartomány részt vesz.

Laschet ötlete számos kritikát kapott, a szociáldemokrata vezetésű tartományok pedig elutasították azt. A CDU-elnök ugyanakkor kiállt javaslata mellett, tegnap az észak-rajna–vesztfáliai Schwelm egyik oltási központjában tett látogatásán a Die Welt szerint azt mondta: a járvány döntő szakaszában vagyunk, most mindenkinek gyorsan, szigorúan és egyértelműen kell cselekednie.

Támogatja Laschet javaslatát Angela Merkel is, aki szintén egységes intézkedéseket sürget. Ulrike Demmer, a német kormány helyettes szóvivője tegnap azt mondta: az eltérő szabályok nem járulnak hozzá az emberek biztonságához. Hozzátette, hogy a járványhelyzetre való tekintettel a kancellár egyetért a szigorú lezárással.

Még kedden egyébként hét baden-württembergi Bundestag-képviselő közös közleményben jelezte, Södert tartják a legalkalmasabb személynek az uniópártok kancellárjelöltségére. A Stuttgarter Zeitung közlése szerint a képviselők azt írták: a lakosság nagy része bízik a bajor miniszterelnökben, aki a CDU/CSU erős kormányfőjelöltje lehetne a szeptemberi Bundestag-választáson.

A második legerősebb német párt, a Zöldek vezetése tegnap közölte, hogy április 19-én döntenek arról, Annalena Baerbock és Robert Habeck társelnökök közül, ki legyen a párt kancellárjelöltje. A pártvezetés csupán javaslatot tesz, azonban valószínű, hogy a júniusi pártkongresszus küldöttjei támogatni fogják az elnökség döntését.

Kapcsolódó írásaink