Külföld

Kemény tárgyalások várnak a bolgár miniszterelnökre

Bojko Boriszov nyert vasárnap, de nincs szövetségese a többséghez

Bulgáriában a jelenlegi miniszterelnök és pártszövetsége nyerte a vasárnapi parlamenti választásokat. A voksok 81 százalékos feldogozottsága alapján Bojko Boriszov és pártszövetsége, a jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) valamint a Demokrata Erők Uniója (SDS) a szavazatok 39,5 százalékát kapta meg.

A jelenlegi állás szerint a GERB–SDS-szövetségnek így 95 mandátuma lesz a 240 fős bolgár törvényhozásban. A második helyen a baloldali Bulgáriáért Koalíció áll, amely 80 képviselőt küldhet a parlamentbe. Harmadik helyen pedig a török kisebbségekre építő, centralista Jog és Szabadság Mozgalma végzett, 26 helyet szerezve. A két szintén jobboldali, nacionalista párt, az Akarat Mozgalom (Voyla) és a Bulgária Megváltása Nemzeti Front szövetsége jelenleg a negyedik, 21 képviselői mandátummal. A parlamentbe jelen állás szerint két további szélsőjobboldali párt került be.

Boriszovnak nincs meg a 121 fős többsége a törvényhozásban, és a Reuters hírügynökség úgy értesült, hogy a miniszterelnök nehéz koalíciós tárgyalások elé néz majd, amelyek akár több hétig is elhúzódhatnak, de a választások megismétlését sem zárják ki. Boriszov tíz éve domináns alakja a bolgár belpolitikának, de a mostani parlamentben kevés szövetségese van a többi párt közt. A kormányzó többség létrejötte ugyanakkor kulcsfontosságú lenne, mert a törvényhozás jóváhagyása nélkül az ország nem férhet hozzá az unió gazdasági helyreállítási alapjához. Boriszov tavaly egy korrupciós ügybe is belekeveredett, ami nehezítheti a megállapodást.