Külföld

Gyermek áldozata is van egy ukrán dróncsapásnak, Moszkvában felelősségre vonást sürgetnek

Vita a csapatmozgásokról

Megkongatta a vészharangot az ukrán vezetés a határához közeli orosz csapatmozgások miatt a napokban.

Gyermek áldozata is van egy ukrán dróncsapásnak, Moszkvában felelősségre vonást sürgetnek
Fotó: AFP/Anatolii Stepanov

Ruszlan Homcsak ukrán vezérkari főnök múlt héten a kijevi parlament rendkívüli ülésén azt közölte, hogy Oroszország nemrég komoly haderőt csoportosított át az ukrán határ közelébe, a brjanszki és a voronyezsi területekre, valamint a Krím-félszigetre. Aggodalmát fejezte ki az EU, valamint telefonon is beszélt a Donyec-medencei helyzetről Volodimir Zelenszkij ukrán és Joe Biden amerikai elnök. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn Moszkvában újságíróknak azt mondta, nincs ok az aggodalomra.

„Az orosz hadsereg olyan irányba mozog orosz területen, amerre szükségesnek tartja, olyan formában, amilyenben szükségesnek tartja az országunk hathatós védelmének szavatolására” – fogalmazott. Peszkov szerint „Oroszország a világ egyetlen országára sem jelent fenyegetést, Ukrajnára sem”. A Donyec-medencében március 26-án éleződött ki ismét a helyzet, amikor négy ukrán katona életét vesztette. A helyi hatóságok szerint ukrán dróncsapásban életét vesztette egy ötéves gyermek. Vjacseszlav Vologyin orosz házelnök ezért a TASZSZ hírügynökség tudósítása szerint azt követelte, a nemzetközi szervezetek vonják felelősségre az ukrán vezetést.

Vologyin szerint a kijevi kormány retorikája szítja a feszültséget, és minden felelősséget le akar rázni magáról, hogy több nemzetközi segítséget kapjon. A politikus arra szólította az ukrán vezetést, hogy hajtsa végre a kelet-ukrajnai helyzet rendezését célzó minszki megállapodások rá eső részét.

Kapcsolódó írásaink