Külföld

Beakadt a lemez, Jourová ismét hazánkat fenyegeti

Az Európai Bizottság alelnöke már idén érvényesítené a jogállamisági mechanizmust, noha az uniós bíróság még nem mondott véleményt annak jogszerűségéről

Egy nagypénteken megjelent interjúban is Magyarországot és Lengyelországot bírálta Vera Jourová, aki szerint hazánkban a demokrácia „beteg”. A cseh biztos már idén források megvonásáról akar dönteni.

Beakadt a lemez, Jourová ismét hazánkat fenyegeti
Jourová az Európai Bíróságot is megkerülné, hogy Magyarországot büntesse
Fotó: Európai Parlament

„Valami nagyon nincs rendben a magyar demokráciával” – közölte Vera Jourová, az Európai Bizottság (EB) értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke a német Der Spiegel honlapján múlt pénteken megjelent interjúban. Úgy fogalmazott, az EB fenntartja azon véleményét, hogy a magyar demokrácia „beteg”, hiányoznak a jogállamiság fontos részei. A cseh liberális biztos örvendetesnek nevezte, hogy immár rendelkezésére áll a brüsszeli testületnek az uniós költségvetéshez és a helyreállítási alaphoz csatolt jogállamisági mechanizmus, és reményét fejezte ki, hogy azt még ebben az évben érvényesíteni is tudják.

Az EB egyelőre arra vár, hogy a Magyarország és Lengyelország által benyújtott kereset nyomán az Európai Unió Bírósága véleményt mondjon a rendeletről. Addig a bizottság a rendelet érvényesítésének előkészítésén dolgozik, Jourová ugyanis attól tart, hogy a források megvonásával járó mechanizmus is ugyanúgy megfeneklik majd, mint a hetes cikkely szerinti eljárás. Noha Jourová azt mondta, nem egyes országokat akarnak kipécézni, hanem egyenlő mércével figyelnék az összes kormányt, többször is visszatért Magyarország és Lengyelország bírálatára. Jourová az már többször is nyíltan megfenyegette hazánkat.

Március közepén a Bloomberg hírügynökségnek beszélt Jourová arról, hogy nyáron már döntést vár a testülettől a kondicionalitáskereset kapcsán. „Sosem gondoltam volna, hogy Jourová gyűlölete Magyarországgal és Lengyelországgal szemben odáig fajul, hogy politikai nyomást helyezzen az EU Bíróságára, quasi utasítva a luxembourgi testületet a döntés meghozatalára” – reagált Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebookon.

Előző hónapban a biztos egy vi­deóban arról beszélt, a 2022-es parlamenti választásokig hátralévő időben az EB „mindent el fog követni azért, hogy kigyógyítsa Magyarországot a problémáiból”, ehhez pedig a „jogi kompetenciáikat” fogják használni, és lehet, hogy „a politikai mezejére is lépnek”. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Jourová nyilatkozatát egyértelmű beavatkozásnak nevezte a magyar politikába.

Magyarországgal foglalkozott az amerikai külügyminisztérium is. A Klubrádió hétvégi cikke megkeresésére a tárca ismét aggodalmát fejezte ki a rádió ügye miatt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom