Külföld

Orbán Viktor: Európai reneszánszt akarunk

A kereszténydemokratáknak jelenleg nincs megfelelő képviseletük Európában, azért dolgozunk, hogy legyen hangjuk, képviseletük és súlyuk az európai politikában - mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten.

Orbán Viktor: Európai reneszánszt akarunk
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (k), Matteo Salvini, az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga vezetője (j) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b) a találkozójukat követően tartott sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban 2021. április 1-jén
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön találkozott Mateusz Morawiecki lengyel kormányfővel és Matteo Salvinivel, az olasz Liga párt vezetőjével a Karmelita kolostorban. A magyar kormányfő egy fotót is közzétett Facebook-oldalán a találkozáskor.

Objektum doboz

A kormányfő az egyeztetés után tartott sajtótájékoztatón úgy nyilatkozott, hogy tisztázták a nemzetük szempontjából legfontosabb kérdéseket, és nincs egyetlen téma sem, amelyben ne tudnának egyetértést kialakítani, a nemzetük érdekei egy ponton sem állnak szemben egymással.

Közölte: megállapodtak, hogy részt vesznek az Európa jövőjéről folytatott vitában, és a következő hetekben programot állítanak fel arról, hogy miként fogják ezt megtenni.

Ez a vita jó lehetőség lesz, hogy az értékeiket Európában megismertessék és megerősítsék - vélekedett.

A miniszterelnök kifejtette: azért találkoztak most, mert a Fidesz úgy döntött, elhagyja az Európai Néppártot (EPP), és most közösen tervezik meg a jövőt, beszélnek Európa jövőjéről.

Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j) Matteo Salvinivel, az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga vezetőjével (k) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel (b) folytatott háromoldalú találkozóján a Karmelita kolostorban 2021. április 1-jén
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (j) Matteo Salvinivel, az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga vezetőjével (k) és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel (b) folytatott háromoldalú találkozóján a Karmelita kolostorban 2021. április 1-jén
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Emlékeztetett: Matteo Salvini megfogalmazása szerint európai reneszánszt akarnak, ennek érdekében dolgoznak együtt a jövőben.

Úgy vélte, sok millió olyan európai polgár van, aki megfelelő és hatékony képviselet nélkül maradt Európában, mert az EPP hosszú távra elkötelezte magát az együttműködés mellett az európai baloldallal.

Orbán Viktor szerint szimbolikus, hogy az együttműködést épp nagycsütörtök napján indítják meg, egy hosszú út első állomása a mostani találkozó.

Sokat beszéltek a közös értékeikről, az atlantista elkötelezettségen túl ilyen a szabadság, a méltóság, a kereszténység, a család és a nemzeti szuverenitás értéke - sorolta. Hozzátette: emellett nemet mondanak a brüsszeli európai birodalomra, a kommunizmusra, az illegális migrációra és az antiszemitizmusra.

Objektum doboz

Közölte: abban maradtak, hogy a megkezdett munkát folytatják, legközelebb májusban, valószínűleg Varsóban találkoznak, de ez nagyban függ a járványhelyzettől.

A kormányfő kijelentette: nem fognak felülni semmilyen provokációnak, az értékeik és az álláspontjaik világosak. Véget akarnak vetni annak a nevetséges politikai gyakorlatnak, amely szerint a jobboldalnak mindig csak széle van, a baloldalnak meg csak közepe - fogalmazott.

Hangsúlyozta: a szabadság, a hagyományos európai értékek, az emberi méltóság és a mainál sikeresebb európai politika mellett állnak ki.

 Orbán Viktor Magyarország egyik leghűségesebb barátjaként írta le Mateusz Morawieckit, Matteo Salvinit pedig hősnek nevezte, amiért az olasz kormány tagjaként bebizonyította, hogy lehetséges megállítani az illegális migrációt a tengeren.

A két legerősebb európai jobboldali frakció meghatározó személyiségei ők - fűzte hozzá.

Objektum doboz

Orbán Viktor az uniós vakcinaosztást sürgette

Arról is beszélt, hogy jelenleg minden nemzetközi megbeszélésen az első helyen a járvány áll, és most is megosztották a tapasztalatokat, továbbá sürgették az Európai Bizottságot, hogy gyorsítsa fel a vakcinabeszerzést, amely az előfeltétele a járvány megfékezésének.

Átláthatóbb és gyorsabb oltást akarnak Európában - tette hozzá.

Objektum doboz

Morawiecki és Salvini is a hagyományos európai értékek reneszánsza mellett érvelt

Európa újjászületése, a hagyományos európai értékek reneszánsza mellett érvelt Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök és Matteo Salvini, az olasz jobboldali kormánypárt, a Liga vezetője.

Mateusz Morawiecki a találkozó után tett sajtónyilatkozatában azt mondta, hisznek Európa, az Európai Unió jövőjében és abban, hogy tudnak közösen utat építeni Európának.

Az európai integráció tovább fejlődhet, de hogy a gyümölcsei egészségesek legyenek, nem szabad a gyökerekről sem elfelejtkezni. Vissza kell térni Európa keresztény gyökereihez - hangsúlyozta a lengyel politikus.

A tárgyaláson részt vett felek alapvető céljai között említette az euroatlanti együttműködés, illetve az európai integráció mélyítését úgy, hogy tiszteletben tartják a nemzeti szuverenitást, az egyén szabadságát, védik a hagyományos európai értékeket, a kereszténységet.

Mateusz Morawiecki azt mondta, úgy látják, „Európa teljesen szét van esve”, különféle erők tépázzák.

Hozzátette: a brüsszeli európai elit úgy tekint az unióra, mint az elitcsoportok projektjére.

Mi az emberek széles spektrumát szeretnénk képviselni - fogalmazott.

Közölte, abban szeretnének segíteni Európának, hogy megtalálja gyökereit, ugyanis vannak a kontinensen olyan erők, amelyek „szeretnék elrabolni Európát” és elvinni az ismeretlenbe.

Hangsúlyozta a szolidaritást és azt mondta, Európa nem lehet az erősek diktátuma, „Európa-közi szolidaritásra” van szükség.

A lengyel kormányfő úgy látta, az európai oltási program felgyorsítása a legjobb módja a koronavírus-járvány leküzdésének.

Objektum doboz

Matteo Salvini közölte, azon dolgoznak, hogy az európai népek kijussanak a második világháború utáni legsötétebb korszakukból egy olyan korszakba, amelyben a szabadság, a jogok, a család megint a központba kerülhetnek.

Szerinte amikor az EU az alapszerződésében megtagadta judeokeresztény gyökereit, óriási hibát követett el.

Hangsúlyozta, nem azt akarják, hogy Európa országai szembe kerüljenek egymással, hanem azt, hogy létrejöjjön egy közös európai erő, amely megvédi Európa határait.

Matteo Salvini véleménye szerint az európai politika nem lesz ugyanolyan a koronavírus-járvány után.

Hozzátette: az nem fog menni, hogy csak a baloldali kulturális egyesületek szabják meg a jövőt, a kultúra, a család, az egészség senkinek nem monopóliuma.

Alternatívát kell mutatnunk a baloldallal szemben, amely a gyökereinket vonja kétségbe - jelölte ki célként.

Elmondta, zsarolni nem fognak; a szabadságnak mindenhol jelen kell lennie, minden tagállam igényt tarthat a tiszteletre. Nem lehet olyan szervezet, amely megmondja, ki demokrata és ki nem - hangoztatta.

Úgy összegzett: szükség van egy olyan európai újjászületésre, amely véget vet a diktátumoknak, az elszigetelésnek, a nőket, a gyerekeket, a családokat, valamint a munkához való jogot és a szabadságot helyezi a középpontba.

Kapcsolódó írásaink

Budapestre figyel Európa

ĀAz új jobboldali együttműködés részleteiről tárgyal Matteo Salvinival, az olasz Liga elnökével Mateusz Morawiecki lengyel és Orbán Viktor magyar kormányfő