Külföld

Varga Judit: Hajrá, magyar ET-elnökség!

„Magyarország évszázadok óta elkötelezett részese és formálója az európai jogfejlődésnek. Mindamellett, hogy nagyra értékeljük az Európa Tanács tevékenységét az emberi jogokkal, a demokráciával és a jogállamisággal kapcsolatos párbeszéd fenntartásában, kiemelten fontos az egyes nemzetek kulturális, jogi és történelmi hagyományainak tiszteletben tartása is. Ez lesz a magyar elnökség legfontosabb alapelve” - tudatta Facebook-posztjában szerdán Varga Judit igazságügyminiszter.

Varga Judit: Hajrá, magyar ET-elnökség!
Májustól Magyarország veszi át az Európa Tanács elnöki tisztségét
Fotó: Facebook/Varga Judit

A tárcavezető a küszöbönálló magyar ET-elnökség kapcsán tudatta: a Marija Pejčinović Burić főtitkárral folytatott megbeszélés során bemutatta a májustól kezdődő magyar ET-elnökség prioritásait és az Igazságügyi Minisztérium által tervezett elnökségi programokat.

„A találkozó lehetőséget adott a magyar érdekek képviseletére és az Európa Tanácsban felmerülő aktuális kérdések megvitatására” - mutatott rá Vagra Judit.

Objektum doboz

Az ET májusban kezdődő féléves magyar elnöksége legfontosabb alapelve az ET tevékenységét meghatározó emberi jogokkal, a demokráciával és a jogállamisággal kapcsolatos párbeszéd fenntartása mellett a nemzetek kulturális, jogi és történelmi hagyományainak tiszteletben tartása - közölte Varga Judit igazságügyi miniszter Strasbourgban az MTI-nek telefonon nyilatkozva szerdán.

Varga Judit az Európa Tanács vezető tisztségviselőivel folytatott megbeszéléseit követően elmondta, az ET magyar soros elnöksége programjában a felsorolt prioritások mellett a nemzeti kisebbségek védelme, a családvédelem, a vallások közötti párbeszéd előmozdítása, a mesterséges intelligencia okozta kihívásokra adható válaszok, illetve a kiberbűnözés kezelése, valamint a környezetvédelem kérdései szereplenek.

„A magyar elnökség lehetőséget ad arra, hogy a magyarok számára fontos európai értékeket kiemelten képviselje, amelyek között egyebek mellett a nemzeti kisebbségek védelme szerepel” - fogalmazott.

Tájékoztatása szerint felszólalt az Európa Tanács Miniszteri Bizottságának ülésén, ahol Magyarországnak az ET értékei melletti elkötelezettségét hangsúlyozta, kiemelve a nemzeti jogi hagyományok és történelmi gyökerek tiszteletben tartásának fontosságát. Egyebek mellett bemutatta az üldözött keresztény közösségek megsegítésére létrehozott Hungary Helps programot, amellyel kapcsolatban beszédében kiemelte: Magyarországon alkotmányos szinten védett érték a keresztény gyökerek, illetve Európa kereszténységen alapuló kultúrája.

Az ülésen hangsúlyozta: Magyarország kiáll a jogállamiság és az Európa Tanács által is képviselt értékek mellett, ahogyan azt az Aranybulla másolatának az ET épületében való elhelyezése is igazolja. Az Aranybulla bizonyíték arra, hogy Magyarország számára az államiság és a jogállamiság többszáz évvel ezelőtt kezdődött. És bizonyíték arra, hogy Magyarország évszázadok óta elkötelezett részese és formálója az európai jogfejlődésnek - fejtette ki.

A magyar kormány álláspontját hangoztatva az ülésen elmondta azt is, hogy teljes elfogultságról árulkodik, mellőzi a tényeket, és a valóságtól elrugaszkodott Dunja Mijatovic kedden megjelent memoranduma, amelyben az Európa Tanács emberi jogi biztosa az újságírói és a médiaszabadság helyreállítására szólított fel Magyarországon.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) elnökével folytatott megbeszélés alkalmával áttekintették a Magyarország által tett erőfeszítéseket a bíróság ügyterhének csökkentésére.

„Az EJEB előtti eljárásokat tekintve a magyar ügyek száma nem kiemelkedő, ami azt mutatja, hogy hatékony a magyar igazságszolgáltatás” - fogalmazott.

Magyarország fontosnak tartja, hogy csökkenjen az EJEB előtt folyamatban lévő ügyek száma. Fontosnak tartja, hogy a bíróság eljárásai az Emberi Jogok Európai Egyezményében foglalt jogokkal kapcsolatos tényekre korlátozódjanak és mindenféle befolyástól mentesek legyenek - közölte. Hozzátette: Magyarország végrehajtja az EJEB ítéleteit.

Az Európa Tanács május 21-én kezdődő féléves magyar elnökségét és munkaprogramját a 47 tagállamot számláló nemzetközi szervezet pozitívan fogadja, ami jól mutatja, hogy Európa sorsa a valódi teljesítményen, nem pedig az álvitákon múlik - tette hozzá Varga Judit.

Kapcsolódó írásaink