Külföld

Eduard Heger alakíthat kormányt Szlovákiában

Enyhülhet a koalíciós válság

Elfogadta Igor Matovic szlovák kormányfő lemondását Zuzana Caputová államfő kedden, majd Eduard Heger volt pénzügyminisztert bízta meg az új kabinet megalakításával.

A miniszterelnöki székből közel egy év kormányzás után távozó Igor Matovic vasárnap jelentette be, hogy a kormányválság rendezése érdekében lemond a miniszterelnöki posztról. A pozsonyi kormány ezt követően kedden határozott saját feloszlatásáról, és a négypárti kormánykoalíció bizalmát élvező Eduard Hegert javasolta a kormányfői posztra. Helyi megfigyelők szerint a kabinet összetételében a négypárti koalíciót alkotó pártok erőviszonyait tekintve az átalakítás után sem várhatóak változások.

Amit már most tudni lehet az az, hogy a pénzügyi tárcát Igor Matovic volt kormányfő vezetheti majd. Elemzői vélemények szerint a kabinet átszervezése és a miniszterelnök személyének cseréje a több hétig tartó koalíciós válság végpontjaként értelmezhető ugyan, de nem jelenti azt, hogy ezzel minden konfliktus lezárult volna.

Kapcsolódó írásaink

Eduard Heger fogja átvenni Matovic helyét

ĀTávozása ellenére maradhat a szlovák kormányban a most lemondott miniszterelnök, az új kormányfőt ma bízza meg Caputová államfő a következő kabinet felállításával

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom