Külföld

Budapesti csúcs az unió újraindításáért

Salvinivel és Morawieckivel tárgyal Orbán holnap Budapesten

Budapesten fogadja holnap Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke Mateusz Morawiecki lengyel kormányfőt és Matteo Salvinit, az olasz Liga elnökét – erősítette meg Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-nek kedden.

Budapesti csúcs az unió újraindításáért
Salvini egyesítené a jobboldalt
Fotó: AFP/NurPhoto/Gabriele Maricchi

A találkozón a Liga, a Morawiecki vezette Jog és Igazságosság és a Fidesz közötti európai szintű politikai szövetség szerepel.

Később Matteo Salvini a nemzetközi sajtóban többet is elárult a holnapi találkozó napirendjéről. Kijelentette, hogy a találkozó témája a járvány utáni Európai Unió újraindítása lesz. Mint fogalmazott: a Covid–19 után Európa is más lesz, és lehetőség nyílik az európai identitás újragondolására.

Az Európai Uniónak vissza kell találnia lelkéhez, gerincéhez, küldetéséhez, nem lehet puszta szupermarket vagy üzleti központ, mert így nem tud választ adni ötszázmillió európai igényeire – közölte az olasz politikus. Salvini úgy fogalmazott: Budapesten a jövőbeli Európa elképzeléséről egyeztetnek. Hozzátette, hogy a találkozó után egy chartát mutatnak be, amely tartalmazza a közös értékeket és célokat.

Hangsúlyozta, Európának bürokrata akadékoskodás helyett szabadságot kell adnia a nemzetállamoknak olyan kérdésekben, mint a választási vagy igazságügyi reform, a családpolitika.

Salvini kifejtette, hogy a holnapi egyeztetés az első állomása az európai fővárosokban tervezett körútjának, amelynek során a többi tagállammal is ugyanezen témák mentén tervez megbeszéléseket. Azt szeretné, ha az Identitás és Demokrácia és az Európai Konzervatívok és Reformisták pártcsaládja egyesülne az Európai Parlamentben, ezzel létrehozva egy politikai formációt, ami  „ismét naggyá tenné Európát”.

Morawiecki egy sajtótájékoztatón azt mondta, az Európai Parlament működésével kapcsolatos kérdéseket vitatnak meg.

Kapcsolódó írásaink