Külföld

Eduard Heger fogja átvenni Matovic helyét

Távozása ellenére maradhat a szlovák kormányban a most lemondott miniszterelnök, az új kormányfőt ma bízza meg Caputová államfő a következő kabinet felállításával

Igor Matovic miniszterelnöknek vasárnapi lemondásával  sikerült megmentenie a szlovák koalíciós kormányt a teljes összeomlástól.

Eduard Heger fogja átvenni Matovic helyét
Eduard Heger kormányfőjelölt tegnap már egyeztetett Zuzana Caputovával
Fotó: Zuzana Caputová Facebook-oldal

Az új kormányfőjelölt tegnap találkozott is Zuzana Caputová köztársasági elnökkel, az ellenzék szerint viszont a kormányválság egy egyszerű színjáték volt.

Kiállnak a folytatás mellett a szlovák kormánykoalíció pártjai, miután Igor Matovic vasárnap este bejelentette lemondását, és utódjának Eduard Heger jelenlegi miniszterelnök-helyettest, pénzügyminisztert jelölte meg, akinek a helyét a tervek szerint  átveszi a tárca élén.

A kormánypártok elismerően nyilatkoztak Matovic lépéséről.

Richard Sulik korábbi gazdasági miniszter, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke közölte, eljött az ideje, hogy a kormánypártok letegyék a fegyvert. Hozzátette, támogatják Heger kormányfői kinevezését, és készek visszatérni a kormányba.

Az Emberekért párt (Za l’udi) elnöke, Veronika Remisová sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: „Nagyon örülök annak, hogy sikerült lezárnunk ezeket a nehéz és igényes tárgyalásokat. A frakciónk bizalmat szavazott az új miniszterelnöknek. Az ideális helyzet az lenne, ha szerdán már új kormányként tudnánk működni.” Hozzáfűzte, hogy államférfihoz méltó gesztusnak tekinti Matovic lemondását.

A négypárti kormánykoalíció második legnagyobb pártja, a jobbközép Család Vagyunk (Sme Rodina) elnöke, Boris Kollár ugyancsak üdvözölte a kormányfő távozását. Bár Kollár és pártja nem követelte Matovic távozását, reményüket fejezték ki, hogy ezzel lezárult a koalíciós válság. Leszögezték ugyanakkor, amennyiben ismét válság alakul ki a négy párt között, az ő pártjuk fog kilépni a koalícióból. Heger is tagja Matovic pártjának, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek-nek (OL’aNO), amely korábban már jelezte, hogy támogatja őt.

Ízléstelen színjáték volt az egész kormányválság – fogalmazott közleményében Peter Pellegrini korábbi kormányfő pártja. Az ellenzéki Hang-Szociáldemokrácia (Hlas) szerint Matovic így készítette elő, hogy megszerezhesse a pénzügyminisztériumot. Meglátásuk szerint az egyetlen válasz továbbra is az előrehozott választásokat szorgalmazó petíció aláírása lenne. Egy elítélt adócsalóból lesz tehát pénzügyminiszter, a többiek pedig, akik az elmúlt napokban benyújtották lemondásukat, szép nyugodtan vissza­térnek a kormányba – áll a párt közleményében.

Tegnap hivatalában fogadta Eduard Hegert Zuzana Caputová köztársasági elnök. A találkozó után az elnöki hivatal arról tájékoztatott, hogy az államfő holnap elfogadja Igor Matovic lemondását, és ezt követően új kormány megalakításával bízza meg Hegert. A leendő kormányfő közölte, hogy holnap nyújtja át az új kabinet névsorát Caputovának, amelyet  csak később hozzák nyilvánosságra. Időközben már kiszivárgott, hogy az egészségügyi tárca élére Vladimír Lengvarský tábornok kerülhet. Arról, hogy Matovic valóban megkapja-e a pénzügyi tárcát, még nincs információ.

Az országhoz kötődő hír, hogy vasárnapig a szlovák lakosság 81 százaléka töltötte ki a népszámlálási kérdőívet, amelynek kitöltési határideje holnap jár le.

A szövetségnek a szkeptikusokat kell meggyőznie


Az új felvidéki magyar párt megalakulásáról, és annak jövőbeli szerepéről írt tanulmányt a XXI. Század Intézet. Felidézik, hogy a most egyesült három párt, a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd, valamint az Összefogás által létrejött Szövetség: Magyarok, Nemzetiségek, Régiók (Aliancia) párt csaknem egyévnyi tárgyalás és temérdek kompromisszum árán jött létre. Kifejtik, ebben nagy szerepe volt az MKP és a Most-Híd szembenállásának, valamint annak, hogy mindhárom párt nehezen engedett a hatalmi ambícióból.

Végül sikerült megállapodniuk az új formáción belüli hatalommegosztásról, és bár egyelőre még nincs megnevezve a szövetség elnöke, a tisztséget várhatóan Forró Krisztián, az MKP vezetője fogja kapni. A szövetség programjának legfontosabb elemeként a magyar közösségek megmaradását és Dél-Szlovákia felzárkóztatását jelölték meg. A tanulmány azonban aláhúzza, hogy az új párt elsődleges feladata az egységet szkeptikusan fogadó választópolgárok bizalmának visszaszerzése lesz.
(SI)

Kapcsolódó írásaink

Lemondott a szlovák miniszterelnök

ĀIgor Matovic kormánytisztséget cserélne Eduard Heger pénzügyminiszterrel és a kormányválság rendezése érdekében visszavonja a koalíciós partnereivel szemben támasztott feltételeit