Külföld

Az Egyesült Királyság bevándorlási kilátásai a Brexit után

Az Egyesült Királyság éppen négy éve, 2017. március 29-én aktiválta az Európai Unióról szóló szerződés 50. cikkelyét, ezzel hivatalosan jelezve kilépési szándékát az integrációból. Az EU-t hosszas huzavona után végül 2020. január 31-én elhagyó szigetország 2021. január 1-től egy új, pontalapú bevándorlási rendszert léptetett életbe, amivel megszűnt az EU-állampolgárok szabad munkavállalásának joga a szigetországban. Az új keretrendszer várhatóan jelentősen meg fogja változtatni az Egyesült Királyságba irányuló legális migrációt - írja elemzésében a Migrációkutató Intézet.

Az Egyesült Királyság bevándorlási kilátásai a Brexit után
Egy migráció ellen tüntető férfi egy 2020-as doveri demonstráción
Fotó: AFP/Glyn KIRK

Az Unióból érkező bevándorlás 2015-ben ért történelmi csúcsra, ebben az évben 216 000-rel 3 millióra nőtt a szigetországban élő EU-állampolgárok száma, amely így 2004 óta megháromszorozódott. Ugyanakkor a kontinensről érkező bevándorlás már a Brexit-népszavazás után jelentősen visszaesett: 2019-ben már csak 58 000 fős volt a szigetországot célzó nettó migráció.

Az új pontalapú bevándorlási rendszerben az uniós állampolgárok semmilyen előnyt nem élveznek a világ más részéről érkezőkkel szemben, sőt a rendszer deklarált célja, hogy megszüntesse a szigetország gazdaságának függését az EU-ból érkező olcsó munkaerőtől. Ennek következményeként a jövőben az Unióból – és főleg a keleti tagállamokból – érkező bevándorlás további visszaesésére lehet számítani - írják az elemzésben.

Úgy fogalmaznak, minden jel arra utal, hogy a Nemzetközösség országaiból érkező, London által kontrollált migráció lesz majd a meghatározó a szigetországban az elkövetkező években.

A teljes elemzés itt érhető el.

Kapcsolódó írásaink

Az egész világra nyitnak a britek

ĀHatárvédelem, szigorú bevándorláspolitika és gyorsabb kereskedelmi megállapodások–  ezek a Brexit kulcskérdései Robert Oulds, a Bruges Group igazgatója szerint