Külföld

A tartományi vezetőket bírálta Merkel a járványkezelés miatt

Egyre több CDU-s képviselő támogatja Söder kancellárjelöltségét

Bírálatok kereszttüzébe került Angela Merkel német kancellár a Das Erste csatornán vasárnap este sugárzott interjú következményeként.

A szövetségi kormányfő a műsorban lényegében a tartományokat hibáztatta a német járványkezelés kudarca miatt. Merkel szerint szigorúbb intézkedésekre van szükség, amire egyes tartományok nem hajlandók. Amennyiben hamarosan nem történik változás, el kell gondolkodni azon, hogyan lehet szövetségi szinten kötelező érvényű szabályokat hozni – tette hozzá.

Visszautasította a kancellár kritikáját Észak-Rajna–Vesztfália tartomány liberális kormányfőhelyettese, Joachim Stamp, aki a Die Welt című lapnak azt mondta: a szövetségi kormánynak először a saját hiányosságait kellene pótolnia. Bodo Ramelow, Türingia tartomány baloldali miniszterelnöke irritálónak nevezte Merkel fenyegetőzését.

Támogatta viszont a kancellár javaslatát a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, Markus Söder bajor kormányfő, aki elmondta: nyitott rá, hogy a szövetségi kormány nagyobb hatáskört kapjon a járványügyi intézkedések szabályozásában.
A CDU/CSU tavasszal akarja megválasztani közös kancellárjelöltjét a szeptemberi Bundestag-választásokra. Felmérések szerint Markus Söder sokkal népszerűbb a CDU-t vezető Armin Laschetnél, a párt ugyanakkor eddig a nyilvánosság előtt kiállt az elnöke mellett.

Tegnap viszont a rajna-vidék–pfalzi Johannes Steiniger kereszténydemokrata képviselő a Der Spiegel napilapnak azt nyilatkozta: azt a politikust kell jelöltté választani, akivel a legnagyobb esélyük van az uniópártoknak, ez pedig Söder. Hozzátette, hogy a CDU bázisában nem ismer senkit, aki Laschet kancellári jelöltségét támogatná. Ronja Kemmer baden-württembergi CDU-s képviselő szerint a márciusi tartományi választások is megmutatták, hogy rendkívül fontos a jelöltekkel szembeni bizalom.

Kapcsolódó írásaink