Külföld

Visszaszerezné a CDU a németek bizalmát

A német uniópártok népszerűségét megrengető maszkbotrány után a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége, valamint a koalíciós társ szociáldemokrata SPD megállapodott a képviselők másodlagos tevékenységeinek szigorúbb szabályozásáról.

Visszaszerezné a CDU a németek bizalmát
A szövetségi parlament CDU-s elnöke, Wolfgang Schäuble
Fotó: AFP/KAY NIETFELD

A dpa hírügynökség szerint a szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselőknek a jövőben be kell számolniuk a másodlagos tevékenységeikből, illetve vállalati befektetéseikből származó jövedelmükről, ha a bevételük meghaladja a havi ezer vagy az évi háromezer eurót. A törvénytervezetet a héten vitatja meg a parlament.

A CDU/CSU támogatottsága országos szinten hat százalékot csökkent alig egy hónap alatt, ha most lenne a választás, 28 százalékra számíthatna a pártszövetség. Norbert Röttgen szerint az egyre romló eredmény a jelentős bizalomvesztés miatt következett be. A CDU elnökségi tagja az Augsburger Allgemeine című lapnak elmondta: a járványkezelési hibák elismerésével és Angela Merkel kancellár személyes bocsánatkérésével megtették az első lépést a bizalom visszaszerzése felé. Mindez esélyt jelent az újrakezdésre – fogalmazott, hozzátéve: az idő ugyanakkor rohamosan fogy a szeptemberi Bundestag-választásokig.

Nagyon komolynak nevezte a helyzetet a CSU-t vezető Markus Söder bajor kormányfő a Bild am Sonntag tegnapi számában. Szerinte az uniópártoknak be kell bizonyítaniuk az állampolgárok számára, hogy még mindig van erejük, és vannak terveik.

Egyelőre nem aggódik a szövetségi parlament CDU-s elnöke, Wolfgang Schäuble, aki a Der Spiegelben hétvégén megjelent interjúban az uniópártok csökkenő támogatottságával összefüggésben azt mondta: a választói magatartás mára ingataggá vált, minden változik, ez pedig nem feltétlenül rossz. Szerinte arról kellene beszélni, hogy mi az, amiért a szavazóknak az uniópártokat kell választaniuk, ahelyett, hogy arról vitáznak, a CDU/CSU mit tehet azért, hogy megválasszák. A világ korábban sem ért véget akkor, amikor legyőzték a kereszténydemokratákat – tette hozzá.

Kapcsolódó írásaink