Külföld

Több tízezer kiskorú gyerek az amerikai határon

Komoly válság van kialakulóban az Egyesült Államok déli határán: drámaian emelkedett az elmúlt időszakban az illegális bevándorlók száma, akik között egyre több a kísérő nélkül érkező kiskorú gyermek.

Több tízezer kiskorú gyerek az amerikai határon
Egy menedéket kérő közép-amerikai férfi és kisbabája az amerikai határon
Fotó: AFP/Pedro PARDO

Áprilisban 18-22 ezer gyerek lépheti át az amerikai-mexikói határt a Biden-adminisztráció becslése szerint – írta a Wall Street Journal (WSJ) amerikai lap. Májusra ez a szám a várakozások szerint 22–25 ezerre emelkedhet. Az amerikai határőrség néhány tisztviselője azt mondta a WSJ-nek, hogy ebben a hónapban a határon őrizetbe vett gyerekek végleges száma 16 ezer körül alakul majd. A BBC-nek egy amerikai határőr beszámolt róla, hogy nemrég egy tíz éves kisfiút is találtak, aki Bolíviából érkezett, teljesen egyedül téve meg a több mint hétezer kilométeres utat. A kísérő nélkül érkező kiskorúak emelkedő száma nagy kihívások elé állította a kormányzatot az elmúlt hónapokban.

A bevándorlási törvények szerint a gyerekekre más szabályok vonatkoznak, mint a felnőttekre, és nem lehet gyors döntést hozni az ügyükben. Így ezek a gyerekek ideiglenesen a kormányzat által üzemeltetett gyermekmenhelyekre kerülnek, amíg ki nem utalják őket egy befogadónak, aki jobb esetben egy, az országban élő családtag. A kormány csütörtöki jelentése szerint 18 ezer bevándorló gyermek van kormányzati felügyelet alatt, közülük tizenkétezer-ötszázan vannak ilyen menhelyeken, s öt és fél ezren ideiglenesen a határőrség létesítményeiben várják, hogy menhelyre szállítsák őket.

A hatóságok már most sem győzik elhelyezni ezeket a gyerekeket. San Antonióban és San Diegóban már sportlétesítmények és koncerthelyszínek ideiglenes menhelyként való használatáról is döntöttek. Texas államban a kormány két katonai bázist tervez átalakítani a célra.

Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter úgy fogalmazott, hogy húsz éves csúcs dőlhet meg a határátlépések számát tekintve, október óta ugyanis összesen 381 ezer embert tartóztattak le a határon. Republikánusok és demokraták egyaránt bírálták Joe Biden amerikai elnököt, azzal vádolva őt, hogy migrációs politikája felelős a kialakult helyzetért. Más kritikusok azt vetik a kormány szemére, hogy a gyerekeknek ideiglenesen otthont adó menhelyek egy része alkalmatlan ilyen célra.

A Fox News televíziónak adott interjúban Donald Trump volt amerikai elnök arról beszélt, hogy valószínűleg meglátogatja a majd a déli határt a következő hetekben. Trump szerint Biden nagyon rossz döntést hozott, amikor eltörölte az ő elnöksége alatt született több rendeletet, például a „Maradj Mexikóban” politikát. Trump arról beszélt, hogy hamarosan milliók „özönlenek” az Egyesült Államokba, ami „elpusztítja majd az országot”.

Donald Trump egyébként három-négy hónap múlva saját internetes közösségi oldalt tervez indítani, ahol „az emberek szabadon kommunikálhatnak anélkül, hogy félniük kellene a megtorlástól vagy a törléstől”. Ezt Corey Lewandowski, Trump volt vezető kampánytanácsadója jelentette be az amerikai Newsmax televízióban.

Kapcsolódó írásaink