Külföld

Közös cél az oltás felgyorsítása

Vissza kell térni a vakcinák eredeti, szolidáris elosztásához az EU-n belül a tagállami állam- és kormányfők megállapodása szerint

A következő hetekben dönthetnek az uniós oltási igazolvány bevezetésének feltételeiről – állapodtak meg a tagországok vezetői egynaposra rövidült csúcstalálkozójukon. Az uniós állam- és kormányfők legfontosabb feladatuknak az oltás menetének felgyorsítását tekintik.

Minden tervezett témát áttekintettek, és le is zártak az Európai Unió tagállamainak vezetői kétnaposra tervezett csúcstalálkozójuk első napján – közölte Barend Keyts, az Európai Tanácsot vezető Charles Michel szóvivője pénteken az MTI-vel, hozzátéve: az online tárgyalások ezért pénteken már nem folytatódtak.

Charles Michel csütörtök esti brüsszeli sajtótájékoztatóján kiemelte: az EU a legfontosabb feladatának tekinti, hogy gyorsítsa a koronavírus elleni vakcinák gyártását Európában, és javítsa az oltóanyagok tagországok közötti elosztását. Hozzátette, hogy a következő hetekben döntés születhet arról, hogy az unió milyen feltételek mellett vezesse be a koronavírus elleni oltást bizonyító EU-igazolványt. Az oltási igazolvány bevezetése Michel szerint nélkülözhetetlen a normális élethez való visszatéréshez.

Annak kapcsán, hogy a tagállami vezetők tárgyalásaiba videókapcsolaton belül Joe Biden amerikai elnök is becsatlakozott, elmondta: „A demokráciák alapértékeit ismét támadások érik, ezért az EU-nak és az Egyesült Államoknak közös erővel kell megvédeniük a stabilitást jelentő globális biztonságot, a demokráciát és a jogállamiságot.”

A Földközi-tenger keleti medencéjében található földgázmezők kitermelése miatt Törökország, Görögország és Ciprus között kialakult konfliktussal összefüggésben kiemelte: a térség stabilitása és békéje kulcsfontosságú a régió és az EU számára. Michel kifejezte reményét, hogy Ankara előremutató lépéseket tesz a konfliktus rendezésére.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: a koronavírus elleni tömeges oltás sokkal gyorsabban menne, ha a vakcinagyártó vállalatok betartották volna az unióval kötött beszerzési keretszerződéseiket.

Emlékeztetett, hogy az AstraZeneca gyógyszergyár eddig 17 millió adag vakcinát szállított az unió országaiba a szerződésekben foglalt 180 millió helyett. Az elnök felhívta a vállalat figyelmét arra, hogy teljesítenie kell szerződésbéli kötelezettségét, mielőtt az oltóanyagot exportra kínálná. Az EU Törökországgal fennálló kapcsolatáról szólva Von der Leyen kiemelte: az unió nyitott a párbeszéd folytatására, viszont az ankarai vezetésnek tartózkodnia kell az egyoldalú fellépésektől.

Az uniós csúcs után Sebastian Kurz osztrák kancellár Bécsben újságírók előtt kijelentette: a tagállami állam-, és kormányfőknek hosszú vita után sikerült megállapodniuk abban, hogy az unión belüli vakcinaelosztásnak vissza kell térnie az eredeti szolidáris, lakosságarányos elosztási elvhez.

Röviden

Üdvözölte a török külügyminisztérium, hogy az uniós csúcs zárónyilatkozata hangsúlyozza az Ankara és Brüsszel közötti pozitív kapcsolatok szükségességét. A földközi-tengeri próbafúrások európai megítélésével kapcsolatban ugyanakkor nehezményezte, hogy egyoldalú a török–uniós viszony megközelítése.
 

Hét uniós tagállam, köztük Franciaország, Lengyelország és Magyarország az atomenergia figyelembevételét szorgalmazza az uniós klímapolitikában. A Bizottsághoz eljuttatott levelükben kiemelték, hogy minden zéró vagy alacsony emissziós technológiát figyelembe kell venni a klímastratégiában. (
SI)

Kapcsolódó írásaink