Külföld

Mélyülő válságban a német uniópártok

Letartóztattak csütörtökön Németországban egy férfit, akinek a müncheni legfelsőbb bíróság szerint köze lehetett a maszkbeszerzési botrányhoz. Német uniópárti politikusok több millió euróhoz juthattak hozzá a védőfelszerelések beszerzése során. A Der Spiegel úgy tudja, hogy egy, a bajor Keresztényszociális Unióhoz (CSU) közeli vállalkozót vettek őrizetbe, állítólag az ő egyik cégén keresztül jutottak el a jutalékok több politikushoz.

Mélyülő válságban a német uniópártok
Otthagyja a Kereszténydemokrata Uniót (CDU) Mark Hauptmann
Fotó: Jörg Carstensen / DPA / dpa Pi

Otthagyja a Kereszténydemokrata Uniót (CDU) Mark Hauptmann. A politikus korábban lemondott képviselői mandátumáról, miután kitudódott, pénzt kapott az azeri nagykövetségtől, hogy saját lapjában népszerűsítse az országot. Ezek után viszont kiderült, hogy Hauptmann is profitálhatott a maszkbeszerzésből, közvetítői tevékenységéért egymillió eurót kaphatott. Az ügyben a türingiai ügyészség nyomoz.

A német sajtó értesülése szerint Bundestag-képviselőként tizenegymillió eurót kaphatott tanácsadói tevékenységéért a CSU-s Peter Gauweiler. A Süddeutsche Zeitung úgy tudja, hogy az ügyvédként is dolgozó politikus 2008 és 2015 között negyedévente 416 500 eurót kért tanácsadási szolgáltatásokért August Baron von Finck milliárdostól. Az utolsó számlát 2015 márciusában állította ki Gauweiler, nem sokkal azelőtt, hogy távozott a Bundestagból.

A kormányzó CDU/CSU támogatottsága a ZDF köztelevízió megbízásából készített felmérés szerint országos szinten 28 százalékra csökkent, év elején még a németek 36 százaléka szavazott volna a pártszövetségre. A Zöldek viszont már 23 százalékon állnak, 4 százalékponttal erősödve februárhoz képest. Markus Söder bajor kormányfő a CSU vezetőségének pénteki videókonferenciáján támadóbb politikát sürgetett válságban lévő pártjától.

Kapcsolódó írásaink