Külföld

Nyíltan fenyeget az európai baloldal

Az Európai Parlament (EP) csütörtökön szavaz az úgynevezett jogállamisági feltételesség alkalmazását számon kérő állásfoglalásról. Az európai baloldal ezzel a javaslattal nyíltan megfenyegeti az Európai Bizottságot (EB) és példátlan politikai nyomás alá helyezné az Európai Bíróságot: ha nem büntetik meg azonnal és visszamenőlegesen a politikailag másként gondolkodó tagállamokat, akkor szigorú következményekre számíthatnak - mutat rá lapunkhoz eljuttatott közleményében a Fidesz EP-képviselőcsoportja.

Nyíltan fenyeget az európai baloldal
Az Európai Parlament ülésterme
Fotó: MH

Tavaly decemberben az unió állam-és kormányfői történelmi megállapodást kötöttek a hétéves keretköltségvetésről és a koronavírus járvány súlyos gazdasági hatásait enyhítő helyreállítási alapról. A megállapodásban világosan rögzítették: semmilyen politikai, ideológiai feltételt nem lehet szabni a tagállamoknak az uniós költségvetési források felhasználása kapcsán, emlékeztet a Fidesz.

„A decemberi megállapodás szellemében Magyarország és Lengyelország az Európa Unió Bíróságához fordult, hogy vizsgálja meg az úgynevezett jogállamisági kondicionalitási rendelet megfelel-e az Alapszerződésnek. Az EB vállalta, hogy a rendeletet addig nem alkalmazza, amíg azt az Európai Unió Bírósága vizsgálja. Az EP most ismételten megtámadta az unió egységét szolgáló decemberi történelmi megállapodást. A baloldali többség szintet lépett az Unió megosztását szolgáló ideológiai csatározásokban: megfenyegette az Európai Bizottságot és az uniós bírákra is súlyos politikai nyomást gyakorol egy folyamatban lévő ügyben” - hangsúlyozza a Fidesz.

Az EP-képviselők szerint míg a tagállamok a koronavírus-járvány harmadik hullámával küzdenek és minden erejükkel azon dolgoznak, hogy emberéleteket mentsenek, addig az Európai Parlament ahelyett, hogy a félresikerült brüsszeli vakcinabeszerzéssel foglalkozna, ismét mondvacsinált politikai okokból pénzügyi szankciókkal fenyeget.

A parlamenti határozat célkeresztjében ezúttal az Európai Bizottság áll, melyen számon kéri az EP, hogy miért nem ment szembe az Európai Tanács döntésével, miért nem alkalmazza még mindig az úgynevezett jogállamiság rendeletet.

„Visszamenőleges eljárásokat sürget az európai baloldal, mielőbb a büntetőpadon szeretné látni Magyarországot és Lengyelországot. Még bizalmatlansági indítvánnyal is megfenyegetik a Bizottságot. Az Európai Parlament a szokásos módon messze túlterjeszkedik a hatáskörén, intézményi háborúra készül, zsarol és fenyegetőzik. Példátlan módon az Európai Bíróságot is politikai nyomás alá helyezi a mielőbbi ítélethozatal érdekében” - hangsúlyozza a Fidesz.

A botrányos állásfoglalás egyik társszerzője a magyarországi baloldal képviselője, Cseh Katalin. „A magyar baloldal ismét bebizonyította, semmilyen eszköztől sem riad vissza, hogy megpróbálja elvenni a Magyarországnak, a magyar polgároknak járó uniós forrásokat. Lelkesen támogatják, sőt oroszlánrészt vállalnak a Magyarországot politikai, ideológiai alapon elítélő európai parlamenti támadásokban. Minden energiájukat arra fordítják, hogy saját hazájuk ellen dolgozzanak” - mutatnak rá a Fidesz EP-képviselői, akik azt ígérik, hogy megvédik a magyar embereket a baloldal támadásaival szemben.

Kapcsolódó írásaink