Külföld

„Minden mérkőzés addig tart, amíg meg nem nyerjük”

Csütörtökön online EU-s csúcstalálkozót tartanak valamennyi állam- és kormányfő részvételével. A miniszterelnök erről tett közzé  videót közösségi oldalán. 

„Minden mérkőzés addig tart, amíg meg nem nyerjük”
„Maratoni EiT előtt. Minden mérkőzés addig tart, amíg meg nem nyerjük” - írta bejegyzésében Orbán Viktor
Fotó: Facebook/Orbán VIktor

„Maratoni EiT előtt. Minden mérkőzés addig tart, amíg meg nem nyerjük” - írta posztjában Orbán Viktor, aki az EU-csúcs előtt közzétett videóban elmondta: a nehéz brüsszeli járványhelyzet miatt videókonferencián találkoznak egymással az uniós miniszterelnökök, de a csúcs előtt még egy V4-es „találkozót” is tartottak.

„Egyetlen témánk van, egy igazán fontos témánk: a vakcinahelyzet és a vakcina beszerzése. Brüsszel vállalta, hogy a tagállamok számára beszerzi a vakcinákat. Ha ez sikerül és gyorsan megy, sok életet tudunk megmenteni, ha lassan megy, akkor pedig sok életet veszítünk. Ezért ma arról fogunk tanácskozni, hogyan vehetjük rá Brüsszelt arra, hogy az eddiginél sokkal gyorsabban, olajozottabban és hatékonyabban szerezze be a vakcinákat” - mondta a kormányfő.

Objektum doboz

Csütörtökön délután megkezdődött az Európai Unió tagországai vezetőinek kétnapos videókonferenciája - erről Barend Leyts, az Európai Tanács elnöke, Charles Michel szóvivője tájékoztatott a Twitteren.

A videóösszeköttetésen keresztül zajló csúcstalálkozó középpontjában a koronavírus-járvány elleni védekezés és az uniós oltási kampány állásának, illetve a közösség nemzetközi kapcsolatainak, köztük az EU és Oroszország közötti viszonynak az áttekintés áll.

A tanácskozás során a tagállami vezetők mindenekelőtt áttekintik az oltóanyagokkal kapcsolatos problémákat és a járványhelyzetet, illetve folytatják a világjárvány okozta válság megoldását célzó válaszlépések koordinálását. Kitérnek az oltási igazolványok bevezetésének kérdésére is.

A tagországok állam-, illetve kormányfői megbeszélést folytatnak a transzatlanti kapcsolatokról Joe Biden, az Egyesült Államok elnökének részvételével. Biden csütörtök este videókapcsolaton keresztül csatlakozik a tanácskozáshoz.

A csúcsértekezlet napirendjén szerepel még az egységes uniós piac, az iparpolitika, a digitális átállás, a Földközi-tenger keleti medencéjében Törökország és Görögország, valamint Törökország és Ciprus között kialakult helyzet, az EU és Oroszország közötti kapcsolat, valamint az euró nemzetközi szerepének áttekintése.

Kapcsolódó írásaink