Külföld

Ferenc pápa és a migráció kérdésköre

Ferenc pápának a migráció kérdéseben kialakított álláspontját elemzi a katolikus egyházfő tavaly karácsony előtt megjelent könyve alapján legújabb szemléjében a Migrációkutató Intézet.

Ferenc pápa és a migráció kérdésköre
Ferenc pápa tavaly megjelent könyvében a migráció kérdésével is részletesen foglalkozik
Fotó: AFP/Ayman Henna

Immár egy éve határozza meg bolygónk lakói többségének mindennapjait a Covid-19 járvány, és nyolc éve iktatták be Buenos Aires érsekét Ferenc néven a pápai hivatalba.

A pandémiáról folyó diskurzus részeként számtalan, világszerte jegyzett tudós, befolyásos vállalatvezető és neves politikus fejtette ki nézeteit arról, hogy mik lehetnek a válság eredői és tanulságai. Azaz: mit rontott el az emberiség, és mit kell a járvány elmúltával másképp csinálnia?

E sorba illeszkedik a katolikus egyházfő tavaly karácsony elé időzített könyvének megjelenése is. A kötetben Austen Ivereigh újságíróval, Westminster korábbi érsekének sajtótitkárával, majd közkapcsolati igazgatójával folytatott, szerkesztett beszélgetéseit adja közre, Ivereigh utószavával.

Az Álmodjunk együttben a migráció témája is szóba kerül, így első kézből ismerhetjük meg belőle a pápának a téma kapcsán kialakított álláspontját, melyet legfrissebb szemléjében a Migrációkutató Intézet több más forrást is használva kísérel meg keretbe helyezni. Az elemzés teljes szövege erre a linkre kattintva érhető el.

Kapcsolódó írásaink