Külföld

Bíróságon tennének különbséget mentés és illegális migráció között a lampedusaiak

Újabb bevándorlók az Ocean Vikingen

Száztizenhat bevándorlóval a fedélzetén kikötött a szicíliai Augustában az SOS Méditerranée francia civilszervezet hajója, az Ocean Viking.

A hajó a csoportot líbiai vizeken vette a fedélzetére. A bevándorlók közül hat ember koronavírustesztje bizonyult pozitívnak. Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) elnöke közösségi oldalán amiatt emelte fel a szavát, hogy a járvány miatt ugyan Olaszország „zárva” van, a kikötők mégis nyitva állnak. Időközben Lampedusa lakosai bejelentették, hogy ügyvédet fogadtak fel, és polgári jogi keresetet nyújtottak be az Orvosok határok nélkül és a Save the Children civilszervezetek ellen illegális bevándorlás pártolása címén.

A sziget lakosai „évek óta szenvedő alanyai a líbiai partokról a civilhajókkal érkező illegális migrációnak” – nyilatkozta Valter Biscotti ügyvéd. Biscotti az MTI-nek is nyilatkozott, és hangsúlyozta, ez az első alkalom, hogy a bíróságon „tisztázni lehet, milyen határvonal húzódik a kötelező tengeri embermentés és az illegális bevándorlás pártolása között”. Megjegyezte, hogy Lampedusa és egész Dél-Olaszország lakosságának „Nobel-díjat kellene kapnia” az évtizedek óta tanúsított szolidaritásért és befogadásért.

Kapcsolódó írásaink