Külföld

A vakcinaexport szigorításáról dönthet az unió

A koronavírus okozta járványhelyzet lesz a tagállami vezetők csúcstalálkozójának egyik központi témája, a tanácskozáshoz Joe Biden amerikai elnök is csatlakozik

A zöldigazolványok bevezetéséről és a vakcinaexportról is tárgyalnak ma és holnap az uniós tagállamok vezetői. Tóth Edina fideszes EP-képviselő szerint Brüsszelnek végre az oltóanyag-beszerzés felgyorsítására kellene koncentrálnia. Az Euró­pai Bizottság szigorítaná a vakcinák kivitelét.

A vakcinaexport szigorításáról dönthet az unió
Brüsszel nem az oltóanyaggal, hanem ideológiával foglalkozik Tóth Edina szerint
Fotó: Európai Parlament

Joe Biden amerikai elnök is csatlakozik a ma kezdődő uniós csúcstalálkozó első munkanapján az EU-tagországok vezetőinek tanácskozásához videókapcsolaton keresztül. Mindezt Charles Michel, az Európai Tanács elnöke jelentette be a tagállami állam- és kormányfőknek küldött keddi meghívólevelében.

A digitális csúcstalálkozó résztvevőinek napirendjén szerepel többek között az unió és az Egyesült Államok kapcsolata, a koronavírus okozta európai és globális járványhelyzet és az EU nemzetközi kapcsolatainak helyzete. A járvány visszaszorítása érdekében kiemelt prioritás az oltási kampányok felgyorsítása az unióban – fogalmazott levelében Michel, hozzátéve, ennek érdekében meg kell erősíteni az oltóanyaggyártási kapacitásokat, növelni kell a szállítást, és biztosítani kell az oltóanyag-ellátás átláthatóságát és kiszámíthatóságát. A vezetők a megbeszélésen kitérnek az oltási igazolványok bevezetésének kérdésére is.

Az uniós csúcstalálkozóról volt szó tegnap az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén is, ahol a felszólalók az oltási kampány felgyorsítását sürgették. Maros Sefcovic intézményközi kapcsolatokért felelős uniós biztos elmondta, reményei szerint a második negyedévben sikerül felgyorsítani a vakcinák kiszállítását, így sikerülhet a nyár végéig beoltani az európai lakosság hetven százalékát. A zöldigazolvánnyal kapcsolatban elmondta: céljuk, hogy a rendszer júniusra felálljon, ezért arra kérik az EP-t, hogy az ügyet sürgősségi eljárás keretein belül tárgyalja meg

Az oltási igazolvánnyal már most késésben van az Európai Bizottság Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője szerint. A bajor politikus közölte, a dokumentum terveit tavaly év végén bemutatták, Brüsszel mégis csak most teszi a javaslatot a tagállamok vezetői elé. Weber üdvözölte a bizottság indítványát a vakcinák exportjának szigorításáról.

Tóth Edina fideszes EP-képviselő felszólalásában hangsúlyozta, a brüsszeli intézmények ahelyett, hogy a legégetőbb problémára, az oltóanyag-beszerzésre koncentrálnának, ideológiai jogalkotásba kezdenek a vakcinaútlevéllel kapcsolatban a járvány közepén. Vakcinaútlevél helyett vakcinára van szükség – szögezte le a politikus.

Az Európai Bizottság tegnap mutatta be javaslatát az oltóanyagok exportjára vonatkozó szigorításokról. A testület korlátozná a vakcinák kivitelét olyan országokba, amelyek nem engedélyezik az oltóanyagok szállítását Európába. A javaslat szerint abban az esetben is leállíthatják az exportot, ha a célországban jobb a járványügyi helyzet, vagy magasabb a lakosság átoltottságának aránya.

Nem állítható, hogy az Európai Bizottság egyáltalán nem felelős a vakcinák szállításainak késlekedéseiért, azonban a tagállamokkal együtt tárgyalt az oltóanyaggyártókkal - mondta Stefan de Keers-maecker, a bizottság illetékes szóvivője az MTI-nek nyilatkozva.

Kapcsolódó írásaink