Külföld

A korrupcióba bukott bele Frank Engel

Gyurcsányékkal együtt védte a Soros-egyetemet a milliárdos megbízható szövetségese,aki a hazánknak járó uniós források megvonását követelte a jogállamiságra hivatkozva

Lemondott pártja elnöki székéről Frank Engel luxemburgi néppárti politikus az elmúlt héten. A Gyurcsány-párt mellett kiálló politikus a magyar kormány egyik leghangosabb bírálója és George Soros megbízható szövetségese volt az Európai Parlamentben.

A korrupcióba bukott bele Frank Engel
Budapest, 2017. A luxemburgi politikus mögött magyar szövetségese, a bukott miniszterelnök. Frank Engelt most saját párttársasi jelentették fel visszaélésért
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Botrány rázta meg az elmúlt napokban a luxemburgi Keresztényszocialista Néppártot (CSV). A párt elnöke, Frank Engel múlt pénteken lemondott pozíciójáról, miután két nappal korábban saját párttársai jelentették fel korrupció és fiktív munkavállalás gyanújával az ügyészségen.

A luxemburgi RTL összeállítása szerint Engel 2019-ben hét hónapig jelentős összeget kapott egy, a párthoz köthető nonprofit szervezeten, „baráti körön” (ASBL CSV-Frëndeskrees) keresztül, a szerződés szerint tagok és támogatók toborzására. Ez az állás valójában azonban csak papíron létezett, a szerződésről a CSV tagjai sem tudtak, és szerintük Engel egyébként sem lett volna jogosult a mintegy negyvenezer euróra. Martine Hansen, a párt frakcióvezetője szerint Engel lehetetlen helyzetbe hozta a CSV-t. A Luxemburger Wort szerint az egész ügyletre a könyvelés során derült fény, Hansenék biztosak voltak benne, hogy az elnök nem végzett tényleges munkát a szervezetnek.

Nyilatkozataiban a pártelnök azt állította, nincs miért bocsánatot kérnie, pontosan tudja, mivel foglalkozott a kérdéses hét hónapban, és minden legálisan történt. Engel úgy fogalmazott, az egyetlen hiba, amit elkövetett, az volt, hogy nem tájékoztatta tagtársait.

A Luxembourg Times felidézte, hogy Engel 2019 januárjában lett a legnagyobb luxemburgi ellenzéki párt elnöke szoros versenyben, és idén az áprilisi kongresszuson újra akart indulni a tisztségért. A lap emlékeztetett, nem a mostani a politikus első botránya. Korábban azért támadták pártjában, mert a tagtársaival való egyeztetés nélkül biztosított támogatásáról egy vagyon- és örökösödésiadó-tervezetet, amivel kapcsolatban a CSV-nek még nem volt egyértelmű álláspontja. A nemzetközi politikával is meggyűlt Engel baja: 2017-ben Azerbajdzsán az Interpoltól kérte a letartóztatását, amiért választási megfigyelőként részt vett a Hegyi-Karabahban tartott népszavazáson, és Baku szerint illegálisan lépett be a területre.

Frank Engel 2019-ig képviselte az Európai Parlamentben a CSV-t, amely nem mellesleg Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság akkori elnökének pártja. A Fidesz és a magyar kormány leghangosabb kritikusai közé tartozott az Európai Néppártban, és az alapjogi bizottságban (LIBE) is rendszeresen követelte, hogy vonják meg hazánktól az uniós forrásokat nyomásgyakorlás gyanánt. „Ha elég erőteljesen fejbe kólintjuk őket, akkor majd azt teszik, amit mi akarunk” – mondta egyszer egy LIBE-ülésen az M1 riportja szerint. A magyar jogállamiságról szóló, 2018-as plenáris vitában azzal vádolta a kormányt, hogy hadjáratot indított George Soros ellen. Engel egyébként szerepelt azon a kiszivárgott listán, amelyen a Kumquat Consult nevű tanácsadócég gyűjtötte össze a milliárdos legmegbízhatóbb szövetségeseit az EP-ben. Azt is felrótta a kormánynak, hogy konzervatív politikát folytat, minden a vallásról, a család helyes felépítéséről, a nemzetről szól.

Engel 2017-ben részt vett a Demokratikus Koalíció pártalapítványának budapesti rendezvényén, amelyet a Soros-egyetem védelmében tartottak. Beszédében méltatta Gyurcsány Ferenc pártját és bírálta a Fideszt. Interjút is adott az M1-nek, arról beszélt, hogy nemcsak kvótára, hanem a migránsok automatikus elosztására van szükség.

Újabb politikai zsarolás Brüsszelben

Nyomást gyakorol az Európai Parlament az Európai Bizottságra, hogy ne várjon az uniós bíróság döntésére, hanem alkalmazza az uniós források megvonásával fenyegető jogállamisági mechanizmust – írta tegnap reggeli hírlevelében a Politico. A parlament brüsszeli plenáris ülésén ma szavaznak az erről szóló határozati javaslatról, amit az Európai Néppárt, a liberális Renew, a szociáldemokrata S & D, a Zöldek és a szélsőbaloldali GUE/NGL frakció is támogat. A határozattervezet arra is kitér, hogy ha a bizottság nyárig nem lép, a parlament az uniós bírósághoz fordul. Ami Vera Jourovát, a bizottság liberális alelnökét illeti, a szándék megvan: nemrég egy lapinterjúban arról beszélt, meg tudják kerülni a bíróságot annak érdekében, hogy megbüntessék Magyarországot és Lengyelországot. A magyar kormány élesen bírálta az újabb fenyegetőzést. 

Trócsányi: A Néppárt beolvadhat a baloldalba

A külső kihívásokkal szembenézve egyre kevésbé képes hű maradni értékeihez, és egyre kevésbé képes új elképzelések befogadására az Európai Néppárt (EPP) – írta Trócsányi László fideszes EP-képviselő az Euractiv hírportálon megjelent publicisztikájában. Hangsúlyozta, az EPP-ből hiány­zik a sokszínűség és a jövőkép, ha a pártcsalád nem gondolja újra az európai politikában játszott szerepét, a baloldal felé fog elmozdulni. Trócsányi szerint mindig is a sokszínűségben rejlett Európa ereje, az EPP többsége azonban elmulasztotta, hogy éljen ezzel. Rámutatott, míg Magyarország az európai keresztény értékek védelmére törekszik, egyre inkább a baloldal és az EPP-többség támadásainak célpontjává vált a jogállamiságnak nevezett elvont ideológiai értékek miatt. Trócsányi szerint a Néppárt teljesen beolvadhat a baloldalba. (ŐM)

Kapcsolódó írásaink