Külföld

A koronavírus-járvány elleni küzdelem lesz a fő témája az EU-csúcsnak

Az Európai Unió tagországainak vezetői csütörtökön kezdődő, videókonferencia keretében tartandó értekezletükön a koronavírus-járvány elleni védekezés és az uniós oltási kampány állásának áttekintése mellett a többi között megbeszélést folytatnak a közösség nemzetközi kapcsolatairól, köztük az EU és Oroszország közötti viszonyról.

A koronavírus-járvány elleni küzdelem lesz a fő témája az EU-csúcsnak
A koronavírus-járvány elleni küzdelem lesz a fő témája az EU-csúcsnak
Fotó: MH

Az Európai Tanács szerdai tájékoztatása szerint a kétnapos tanácskozáson a tagállami vezetők mindenekelőtt áttekintik az oltóanyagokkal kapcsolatos problémákat és a járványhelyzetet, illetve folytatják a világjárvány okozta válság megoldását célzó válaszlépések koordinálását. Kitérnek az oltási igazolványok bevezetésének kérdésére is.

A tagországok állam-, illetve kormányfői megbeszélést folytatnak a transzatlanti kapcsolatokról Joe Biden, az Egyesült Államok elnökének részvételével. Biden csütörtök este videókapcsolaton keresztül csatlakozik a tanácskozáshoz.

Charles Michel, a tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanács elnöke a találkozóra szóló meghívólevelében azt írta: azért hívta meg az Egyesült Államok elnökét, hogy ő is megossza elképzeléseit a jövőbeli együttműködésről.

„Ideje újraépíteni a transzatlanti szövetséget” - fogalmazott.

A csúcsértekezlet napirendjén szerepel még az egységes uniós piac, az iparpolitika, a digitális átállás, a Földközi-tenger keleti medencéjében Törökország és Görögország, valamint Törökország és Ciprus között kialakult helyzet, az EU és Oroszország közötti kapcsolat, valamint az euró nemzetközi szerepének áttekintése.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom