Külföld

Dagad a botrány Németországban

Túllőhet a célon a német CDU/CSU vezetése a képviselők másodlagos tevékenységeinek szigorú szabályozásával több uniópárti képviselő szerint. A korrupciós botrányok ugyanakkor nehéz helyzetbe hozták a választásra készülő pártszövetséget.

Dagad a botrány Németországban
Friedrich Merz
Fotó: AFP

Folytatódnak a héten a tárgyalások a német uniópártok és a koalíciós társ szociáldemokraták között az új jogi szabályozásokról, amelyek célja, hogy átláthatóvá tegyék a képviselők másodlagos tevékenységeit. A kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag) képviselőcsoportja az után döntött a hatályos jogszabályok szigorítása mellett, hogy a közelmúltban több politikus is korrupciógyanúba keveredett. Egyes uniópárti politikusok viszont attól tartanak, hogy a pártvezetés a szigorításokkal túllő a célon.

Carsten Linnemann Bundestag frakcióvezető-helyettes a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak azt mondta: ki kell zárni, hogy a politikusok visszaéljenek a mandátumukkal, de lehetővé kell tenni azt is, hogy ne csak hivatásos politikusok és köztisztviselők lehessenek parlamenti képviselők.

A CDU volt elnökjelöltje, Friedrich Merz, aki hosszú szünet után a szeptemberi választások után visszatérne a Bundestagba, a német lapnak nyilatkozva közölte, attól, hogy egyes képviselők méltatlannak bizonyultak posztjukra, nem kellene minden politikust általánosan gyanúba keverni a szabályozásokkal.

A közelmúlt botrányai megrengették a CDU/CSU-t. Február végén a CSU-s Georg Nüßlein ellen indult nyomozás, miután kiderült, hogy állami megbízásokhoz segíthetett hozzá egy egészségügyi védőruházatot és maszkokat gyártó vállalatot, szolgálataiért 660 ezer euró jutalékot kaphatott. Nem sokkal később visszaadta képviselői mandátumát a CDU-s Nikolas Löbel, akinek cége a maszkbeszerzés során folytatott közvetítői munkájáért 250 ezer euró bevételhez jutott.

Ezek után Mark Hauptmann kereszténydemokrata képviselő távozott a CDU-ból, akinek a Der Spiegel szerint csaknem 17 ezer eurót adott Azerbajdzsán berlini nagykövetsége azért cserébe, hogy saját lapjában promotált egy bakui rendezvényt.

Távozott a frakcióból a CSU-s Tobias Zech is, akinek a vállalkozása a 2016-os macedóniai választási kampányban a jobboldali szövetségnek adott tanácsot. Múlt vasárnap Alfred Sauter volt bajor igazságügyi miniszter mondott le a CSU-ban betöltött pozícióiról, miután korrupciós ügybe keveredett maszkbeszerzési ügyletek miatt.

A Burda nevű vállalat pedig, amelynek berlini irodáját Jens Spahn egészségügyi miniszter férje vezeti, a koronavírus-járvány első hulláma idején félmillió maszkot adott el a tárcának.

Kapcsolódó írásaink