Külföld

Az NGO-hajókra már a törvények sem vonatkoznak?

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja levélben fordult az Európai Bbizottság belügyi biztosához, Ylva Johanssonhoz. A Fidesz képviselői arra voltak kíváncsiak, hogy mi a belügyi biztos álláspontja a törvényeket szándékosan megszegő, az illegális migrációt elősegítő NGO-hajókról.

Az NGO-hajókra már a törvények sem vonatkoznak?
Képünk illusztráció!
Fotó: MH

A Fidesz európai parlamenti delegációja levelet írt Ylva Johanssonnak, az Európai Unió belügyi biztosának. A levélben arra kérik, hogy foglaljon állást a törvényeket szándékosan megszegő civil szervezetek migráns-szállító hajóinak tevékenységéről.

A megkeresést az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) március 15-i ülése indokolta, melyen a Földközi-tengeren zajló mentési műveletekről szólt az eszmecsere. A megbeszélésen Dunja Mijatović, az Európa Tanács emberi jogi biztosa döbbenetes kijelentéseket tett az NGO hajók kapcsán.

„Az ülés során az Európa Tanács biztosának száját konkrétan az a mondat hagyta el, hogy a hajók kapitányai akár a tagállamok utasításainak betartását is megtagadhatják, és kitehetik a bevándorlókat a tagállamok partjainál” - mondta el Hidvéghi Balázs fideszes képviselő.

A biztos által elmondottak szerint az NGO hajók emberi jogi szempontokra hivatkozva akár a törvényeket megszegve, a tagállamok akarata ellenére is partra tehetik a Földközi-tengeren begyűjtött illegális migránsokat.

„Az nem újdonság, hogy egyesek bevándorlókkal akarják elárasztani Európát. De az, hogy az Európa Tanács emberi jogi biztosa nyíltan törvényértésre buzdít, túlmegy a józan ész határán. Felszólítjuk az Európai Bizottságot, hogy világosan fogalmazza meg álláspontját a botrányos kijelentéssel és az illegális migrációval kapcsolatban!” - tette hozzá Hidvéghi Balázs.

Kapcsolódó írásaink