Külföld

Külföldi bírálat a magyar baloldalnak

Aggodalmát fejezte ki a Hazafias Újságírók Szlovéniai Egyesülete (SZDN) vasárnap a magyarországi balliberális politikusok fenyegetései miatt. Lapunkhoz eljuttatott levelükben határozottan elítélték a Demokratikus Koalíció alelnöke, Vadai Ágnes, valamint Fekete-Győr András Momentum-elnök megnyilvánulásait.

Külföldi bírálat a magyar baloldalnak
Vadai Ágnes, a DK képviselője napirend előtt szólal fel az Országgyűlés plenáris ülésén
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Felidézték, Vadai egy Facebook-hozzászólásban a közmédia külpolitikai újságírója, Bende Balázs egyik elemzésével kapcsolatban azt írta, „az ilyen, hazugsággal gyűlöletet keltő propagandisták Ruandában a végén elnyerték méltó büntetésüket”. Fekete-Győr pedig egy videóban azt mondta: „azokat a propagandistákat, és itt most propagandistákról beszélek, aki ott van a TV2-nél, aki ott van az Origóban, akik szándékosan rossz hírét keltik másoknak, szándékosan hamis és valótlan tényt állítanak, akkor én őket időre eltiltanám a foglalkozásuktól, én eltiltanám a hivatásuk gyakorlásától”.

A szlovén egyesület szerint ilyen fenyegetéseknek nincs helyük a demokratikus és szabad társadalmakban, amelyek a különböző világnézetek tiszteletben tartására épülnek. Levelükben arra szólították az Európai Parlamentet – amely nemrég rendezett vitát a magyar, a szlovén és a lengyel médiaszabadságról – és az Európai Bizottságot, hogy határozottan ítélje el Vadai és Fekete-Győr nyilatkozatait. „Brüsszel csak így mutathatja meg, hogy nem alkalmaz kettős mércét” – jegyezték meg. A DK-s és momentumos képviselők EP-frakcióit, az S&D-t és a Renew-t is sürgették, emlékeztessék tagjaikat arról, hogy az ilyen fenyegetések elfogadhatatlanok.

Az SZDN levelében kitért arra is, hogy Európa-szerte erősödnek a támadások a konzervatív szerkesztők és újságírók ellen, amiért „olyan értékek mellett állnak ki, mint a nemzet, a hagyományos család, a kereszténység, a nemzeti kultúra és identitás megőrzése, ellenzik viszont a szivárványos kísérleteket, az illegális bevándorlást és a halál kultúráját”.

Az egyesület elnöke, Joze Biscak – aki egyúttal a Demokracija konzervatív hetilap főszerkesztője – teljes támogatásáról biztosította kollégáit a magyar közmédiában és konzervatív sajtóban.

Kapcsolódó írásaink