Külföld

Pekingnek is nekiment Washington

Alapértékek, demokráciaexport és gazdaságpolitika: egymásnak estek a felek a kínai–amerikai találkozón

Míg pár napja Joe Biden amerikai elnök Oroszországgal került összeütközésbe, amiért egy televíziós interjúban gyilkosnak nevezte Vlagyimir Putyin orosz államfőt, addig a csütörtökön kezdődött alaszkai találkozón külügyminisztere, Antony Blinken Kínával bonyolódott szócsatába.

Pekingnek is nekiment Washington
Kemény üzeneteket közvetít Antony Blinken külügyminiszter
Fotó: AFP/Lee Jin-man

Az anchorage-i találkozón a tárgyalópartnerek nyilvánosan és indulatosan bírálták egymás országainak bel- és külpolitikáját. Blinken kijelentette, hogy megvitatják a mély aggodalmat keltő kínai lépéseket az ujgurok lakta Hszincsiangban, Hongkongban és Tajvan térségében, szó lesz az Egyesült Államok elleni kínai kibertámadásokról és az erőszakos kínai gazdaságpolitikáról. Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó hozzátette: Kína támadást indított az alapértékek ellen.

Erre reagálva Jang Csie-cse, a kommunista párt külügyekért felelős vezetője negyedórás indulatos beszédben ostorozta az Egyesült Államok szerinte nehézségekkel küzdő demokráciáját, az emberi jogok helyzetét, a kisebbségekkel szembeni rossz bánásmódot, de bírálta Washington kül- és gazdaságpolitikáját is. Szerinte Washington katonai erejét és pénzügyi hegemóniá­ját arra használja, hogy kiterjessze fennhatóságát, és elnyomjon más országokat, és az Egyesült Államokban is sokan vannak, akik nincsenek bizalommal az amerikai demokrácia iránt.

Időközben az orosz–amerikai konfliktus kapcsán Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arról beszélt, Putyin elnök nyílt párbeszédet, nem pedig vitát javasol Joe Bidennek. Putyin szerint nem szabad hagyni, hogy a Biden részéről elhangzott, meglehetősen példátlan kijelentések végleges kárt okozzanak az amúgy is siralmas állapotban lévő orosz–amerikai kétoldalú kapcsolatokban – mondta Peszkov, aki közölte, hogy diplomáciai csatornákon megkezdődött az egyeztetés a megbeszélésről, és a Kreml a világos válasz elmaradását a párbeszéd elutasításaként fogja értékelni. Peszkov azt javasolta a Fehér Háznak, hogy hagyjon fel a megafondiplomáciával.

Kapcsolódó írásaink