Külföld

Kvóta a párhuzamos társadalmak ellen

Kibővítené a dán kormány annak a törvénynek a hatályát, amelynek célja a párhuzamos vallási és kulturális társadalmak kialakulásának megelőzése. A Die Welt című lap közlése szerint a baloldali kabinet új javaslata tíz év alatt harminc százalékra csökkentené a nem nyugati lakosok arányát a szegényebb negyedekben.

Kvóta a párhuzamos társadalmak ellen
Kibővítené a dán kormány annak a törvénynek a hatályát, amelynek célja a párhuzamos vallási és kulturális társadalmak kialakulásának megelőzése
Fotó: MH

A korábbi konzervatív vezetés által három éve bevezetett, hatályban lévő jogszabály ötvenszázalékos arányt írt elő. Kaare Dybvad Bek dán belügyminiszter a döntést közleményében azzal magyarázta, hogy a nem nyugati lakosok nagy aránya növeli a vallási és kulturális párthuzamos társadalom kialakulásának kockázatát.

A törvényből ugyanakkor kikerül a vitatott gettókörnyék kifejezés, amely a belügyminiszter szerint félrevezető, és beárnyékolja azt a fontos munkát, amelyet ezeken a környékeken el kell végezni.

Dániában jelenleg tizenöt lakónegyedet sorolnak a gettókörnyék kategóriába, és a hatóságok további huszonöt veszélyeztetett környéket tartanak számon. A gettó kifejezést azokra az ezer főnél nagyobb lakosságszámú negyedekre használják, ahol a lakók több mint fele bevándorló, magas a munkanélküliség, alacsony az átlagos iskolai végzettség és a jövedelem, valamint háromszor magasabb a bűnözési ráta az országos átlagnál.

Dánia 5,8 milliós lakosságának 11 százaléka külföldi származású, utóbbiak 58 százalékát tartják számon nem nyugatiként.

Kapcsolódó írásaink