Külföld

Nincs visszaút Matovic számára

Mégsem sikerült megmenteni a szlovák kormánykoalíciót, a kisebb kormánypártok már tényként közlik távozásukat

Elfogadta tegnap Milan Krajniak szlovák munka-, szociális és családügyi miniszter lemondását Zuzana Caputová államfő.

Milan Krajniak egy héten belül már a második miniszter, aki távozik a kormányból. A tárcavezető a négypárti szlovák kormánykoalíció második legnagyobb pártja, a jobbközép Család Vagyunk (Sme rodina) párt jelöltjeként vezette a minisztériumot. Távozását azzal indokolta, hogy pártja így akarta demonstrálni, mennyi mindere hajlandó a koalíciós válság mihamarabbi rendezése érdekében.

Krajniak távozása ellenére tovább fokozódott a válság a szlovák kormányon belül. Hétfőn a két kisebb kormánypárt, a Richard Sulík vezette Szabadság és Szolidaritás (SaS), és a Veronika Remisová vezette Emberekért (Za ludí) távozásra szólította fel Igor Matovic kormányfőt, és felvetették annak lehetőségét, hogy kilépnek a koalícióból, ha a kormányfő nem mond le. Múlt pénteken a két párt követelése nyomán mondott le Marek Krajcí egészségügyi miniszter, aki Matovic pártjának, a centrista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) jelöltje volt.

Tegnap a TASR közszolgálati hírügynökség szerint Richard Sulík, aki egyben gazdasági miniszter is, a kormány ülése után azt mondta: ez a kormányülés volt az utolsó, amelyen részt vett, és a jövő hét elején bejelenti lemondását, és vele együtt a SaS többi minisztere is távozik. Sulík hétfőn még azt mondta, hogy jövő hét szerdáig ad időt Matovicnak a távozásra, tegnap viszont azt közölte, hogy nyitottak a tárgyalásokra. Mária Kolíková, az Emberekért párt igazságügyi minisztere úgy nyilatkozott, hogy nem tudja elképzelni a koalíció jövőjét a SaS nélkül.

A hetek óta tartó kormányválságot a kormánypártok különböző járványkezelési elképzeléseinek, valamint Richard Sulík és Igor Matovic személyes konfliktusának tulajdonítják. A helyzet azután durvult el, hogy Matovic a többi kormánypárt hozzájárulása nélkül kétmillió adag orosz Szputnyik V oltóanyagot vett, és utasította Krajcí egészségügyi minisztert, hogy adja ki az vakcinának az engedélyt.

Kapcsolódó írásaink