Külföld

A ciprusi kormányt bírálja Dunja Mijatovic, Ankara több pénzt akar az uniótól

A menedékkérők helyzetének javítására szólította fel a ciprusi kormányt Dunja Mijatovic.

A ciprusi kormányt bírálja Dunja Mijatovic, Ankara több pénzt akar az uniótól
Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa arra
Fotó: AFP

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa Nikosz Núrisz ciprusi belügyminiszternek címzett levelében azt írta, a közelmúltban több olyan eset jutott a tudomására, amelyek során a hatóságok nem engedték kikötni a menedékkérők csónakjait, és előfordult, hogy erőszakkal fordították vissza őket a tengeren. Núrisz egyébként nemrég a The Guardian című lapnak azt mondta, Ciprus megtelt, és nem képes több migránst elszállásolni. Tegnap volt egyébként az ötödik évfordulója az EU és Törökország közötti migrációs paktum létrejöttének.

Faruk Kaymakci török külügyminiszter-helyettes ez alkalomból az egyezmény meghosszabbítását és megújítását sürgette. A politikus a Die Zeit szerint azt mondta: a 2016-os paktumot teljes egészében felül kell vizsgálni. Hozzátette, hogy meg kell erősíteni a korábbi kötelezettség-vállalásokat, az uniónak pedig több támogatást kellene adnia Törökországnak a migránsok ellátásáért.

A Földközi-tenger középső medencéjében egyébként az uniós határ- és partvédelmi ügynökség adatai szerint csaknem megkétszereződött az illegális határátlépések száma az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. A főként Olaszországot érintő útvonalon mintegy 3300 illegális határátlépést regisztráltak.

Kapcsolódó írásaink