Külföld

Brüsszeltől most ne útlevél, hanem vakcina jöjjön

Brüsszeltől most nem útlevelet, hanem vakcinát várunk - írta a lapunkhoz eljuttatott közleményben a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Brüsszeltől most ne útlevél, hanem vakcina jöjjön
A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcinája (képünk illusztráció)
Fotó: MTI/Komka Péter

Az uniós vakcinaútlevelet a tagállamok állítják ki, így minden beoltott magyar állampolgár meg fogja kapni, mindegy milyen Magyarországon engedélyezett vakcinával oltották be. Ezt a készülő szabályozás lehetővé teszi - emelte ki a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Brüsszeltől azonban most nem útlevelet várunk, hanem vakcinát - tették hozzá. 

A közleményben kiemelték, hogy Brüsszel elrontotta a vakcinabeszerzést, Európa országaiban az átoltottság ezért nagyon alacsony. Ma nem brüsszeli vakcinaútlevélre, hanem vakcinára van szükség. Amíg a brüsszeli bürokrácia a vakcinabeszerzés helyett vakcinaháborúval van elfoglalva, addig Európában a járvány következtében napról napra emberek tízezrei halnak meg.

Mire az Európai Unió jogalkotási folyamata ezt a rendelettervezetet elfogadja, Magyarországon már befejeződik az oltás folyamata. A több helyről beszerzett vakcináknak köszönhetően be tudunk oltani minden oltásra jelentkezett magyar állampolgárt.

Kapcsolódó írásaink