Külföld

Egyre több német szavazó fordul el Armin Laschettől

A németek többsége szerint nem a Kereszténydemokrata Uniót (CDU) vezető Armin Laschet a megfelelő személy a CDU és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös kancellárjelöltjének.

Egyre több német szavazó fordul el Armin Laschettől
Armin Laschet. a Kereszténydemokrata Unió vezetője
Fotó: AFP/Marcel Kusch

A Die Welt című újság honlapján közölt, a Civey közvélemény-kutató által készített friss felmérés szerint a válaszadók 73,1 százaléka azt szeretné, ha más indulna az uniópártok kancellárjelöltjeként a szeptemberi szövetségi parlamenti választáson. Az arány a CDU-szavazók körében is hasonló, a felmérésben résztvevők 72,5 százaléka nem a pártelnököt tartja a megfelelő kormányfőjelöltnek.

A kérdés egyébként továbbra sem lefutott, Armin Laschet a CDU számára kudarcot jelentő baden-württembergi és rajna-vidék-pfalzi tartományi választások után a ZDF köztelevízióban hétfőn elismételte, hogy húsvét és pünkösd között dönthetnek a kancellárjelölt személyéről.

A pártelnök, aki egyúttal Észak-Rajna-Vesztfália tartomány miniszterelnöke, még vasárnap egy sajtótájékoztatón rejtélyesen azt mondta: a kancellárjelölt egészen a választás napjáig megtarthatja tartományi kormányfői mandátumát, ez pedig rá is vonatkozni fog az idei évben.

Kapcsolódó írásaink