Külföld

Aggódhatnak a német kereszténydemokraták

Magabiztos győzelmet arattak Baden–Württembergben a Zöldek, Rajna-vidék–Pfalzban pedig a szociáldemokraták a vasárnap tartott helyi törvényhozási választásokon

Történelmi vereséget szenvedett a CDU a vasárnapi tartományi választásokon. Baden-Württembergben és Rajna-vidék-Pfalzban az eddigi baloldali miniszterelnökök alakíthatnak új kormányt.

Aggódhatnak a német kereszténydemokraták
Malu Dreyer és Winfried Kretschmann személyes népszerűségének is köszönhető a baloldali siker a két tartományban
Fotó: AFP/Pool/Hannibal Hanschke, AF

Baden-Württembergben a Zöldek, Rajna-vidék–Pfalzban a szociál­demokraták (SPD) kapták a legtöbb szavazatot a vasárnap tartott helyi törvényhozási (Landtag-) választáson az előzetes hivatalos végeredmények szerint.

A Baden-Württemberg tartományt 2011 óta nagyobbik kormánypártként vezető Zöldek a szavazatok 32,6 százalékát kapták. A második helyen befutó Kereszténydemokrata Unió (CDU) történelmi vereséget szenvedett a tartományban, a szavazatok 24,1 százalékát kapta. A harmadik az SPD lett 11 százalékkal, a liberális FDP-re 10,5 százalék, a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) pártra 9,7 százalék szavazott.

Winfried Kretschmann baden-württembergi miniszterelnök, a Zöldek vezetője nyilatkozatában jelezte, hogy nem ragaszkodik eddigi koalíciós partneréhez, a CDU-hoz, amellyel végig feszült viszonyban dolgozott.

A Rajna-vidék-Pfalz tartományt 2006 óta kormányzó SPD-re a választópolgárok 35,7 százaléka szavazott. A CDU a voksok 27,7 százalékát kapta, a párt története során először ért el harminc százalék alatti eredményt a tartományban. A harmadik legtöbb szavazatot, a voksok 9,3 százalékát a Zöldek szerezte, az AfD 8,3 százalékot, az FDP 6,2 százalékot ért el.

Malu Dreyer rajna-vidék–pfalzi miniszterelnök vasárnap esti sajtótájékoztatóján kijelentette: „ha kormányalakításról van szó, úgy számomra világos, hogy a lámpa sikertörténetére fogok alapozni”. A politikus a piros pártszínt viselő SPD, a sárga liberálisok és a Zöldek eddigi együttműködésére utalt.

A CDU vezető politikusai csalódottságról beszéltek. Paul Ziemiak, a párt szövetségi szervezetének főtitkára szerint a rossz eredmény a közelmúlt botrányaira, a járványügyi korlátozó intézkedések körüli elégedetlenségre, illetve Kretschmann és Dreyer kiemelkedő személyes támogatottságára vezethető vissza. Armin Laschet CDU-elnök a dpa hírügynökség szerint egy hétfői elnökségi tanácskozáson hangsúlyozta, hogy pártjának harcolnia kell.

A testvérpárt Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke, Markus Söder bajor kormányfő úgy véli, a vasárnapi eredmények súlyos csapást jelentenek a CDU számára. Már nem száz százalékig biztos, hogy az uniópártok fogják adni a kancellárt a választás után – figyelmeztetett.Az SPD kancellárjelöltje, Olaf Scholz a ZDF csatornán beszélt arról, hogy a választási eredmény megerősítette a Bundestag-választásra készülő szociáldemokratákat. Szerinte egyértelművé vált, hogy lehetséges a CDU/CSU nélkül is kormányt alakítani Németországban.

Robert Habeck Zöldek-társelnök szerint a baden-württembergi eredmény jó kezdetet jelent a szuperválasztási évben, de most még hiba lenne messzire menő következtetést levonni.

Szövetségi szinten a CDU/CSU-pártszövetség népszerűsége a Bild am Sonntag című lapban megjelent friss felmérés szerint 31 százalékos, év eleje óta öt százalékpontot veszítettek. A Zöldek támogatottsága 19, az SPD-é 16 százalékos.

Megvalósulhat a CDU rémálma

Molnár Tamás Levente
Molnár Tamás Levente
Fotó: MH

A botrányok, a járványkezelés, a pártelnök kommunikációs hibái mind szerepet játszhattak a CDU gyenge választási eredményében Molnár Tamás Levente, a Kül­ügyi és Külgazdasági Intézet kutatója szerint. Baden–Württembergben kieshetnek a kormányból a kereszténydemokraták.

–  Minek köszönheti a rossz eredményt a CDU?

–  Mindez egyrészt az utóbbi hetekben a szövetségi politikában történt események eredménye, a korrupciós botrányok, a járványügyi intézkedéseket be nem tartó CDU-s politikusok ügye, az oltás menetének lassúsága, a bevezetett korlátozások miatt választók fordultak el a párttól. Gyengítette a bizalmat az is, hogy Laschet lassan reagált a botrányokra. Másrészt Baden–Württembergben a Zöldek, Rajna-vidék–Pfalzban pedig az SPD kedvelt és erős miniszterelnök-jelöltet indított, a CDU pedig nem találta meg velük szemben a megfelelő jelöltet.

–  Változhat a két tartomány kormányának összetétele?

–  Rajna-vidék–Pfalzban valószínűleg maradni fog az eddigi koalíció, Baden–Württembergben viszont lehetséges, hogy a CDU kikerül a kormányból, ezzel pedig megvalósulhat a konzervatívok rémálma. Matematikailag megvan arra az esély, hogy a CDU-t megkerülve sikerül baloldali többséget alkotni.

–  Milyen hatással lehet mindez a kancellárjelöltség kérdésére?

–  A logikus jelölt továbbra is Armin Laschet CDU-elnök lenne, de először ki kell derülnie, hogyan reagál a választási eredményekre. Laschet szűk két hónapja a párt vezetője, a kezdeti lendület után viszont most kapott két nagy pofont, ami nehéz helyzetbe hozta a szövetségi parlamenti választásra készülő pártot. Amennyiben Markus Söder bajor kormányfőnek valóban voltak kancellári ambíciói, azokat eredményesebben tudja majd képviselni.
(Harle Szilvia)

Günter Weißgerber: A magyarok megmentették Európát

Günter Weißgerber
Günter Weißgerber
Fotó: Facebook

A magyarok, akik két diktatúrát is átéltek, zavarják egyes nyugati politikusok köreit – fogalmazott Günter Weißgerber német politikus (képünkön) a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Weißgerber közölte: ezek a politikusok nem veszik tudomásul, hogy Magyarország teljes mértékben egyenrangú velük, és a németek is sokat köszönhetnek a magyaroknak.

Beszélt arról is, hogy egyre inkább kiszorul a politikai életből az a generáció, amelyiknek személyes emléke van a rendszerváltás időszakából, a következő generációnak pedig más tapasztalatai vannak, ezért a kölcsönös tisztelet alapján beszélni kell egymással. A politikus szerint a magyaroknak vannak tapasztalataik a muszlim megszállással kapcsolatban is, ez azonban nem nevezhető iszlámgyűlöletnek, joguk van megvédeni az identitásukat.

Magyarország 2015-ben megmentette Európát – fogalmazott Weißgerber, aki szerint az EU széthullott volna, ha a kontrollálatlan menekültáradatot Magyarország és mások, például Ausztria nem állította volna meg. Weißgerber – aki bár kilépett az SPD-ből, szociáldemokratának vallja magát – a németországi viszonyokról szólva elmondta: aki nem követi a német kormány irányvonalát, azt kiközösítik, és nácinak nevezik. A német tájékoztatást egyoldalúnak nevezte, hozzátéve: csak azt hallgatják meg, aki kritikusan nyilatkozik Magyarországról.
(HSz)

Kapcsolódó írásaink