Külföld

Ötmillió menekült és négyszázezer halott a szíriai háború eddig „eredménye”

Egy évtizednyi fegyverropogás

Az immár tíz éve tartó szíriai háborúnak eddig 117 ezer civil áldozata van, közülük 22 ezer gyerek, és a konfliktusnak 271 ezer katona és milicista is áldozatul esett – közölte vasárnap az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) civil szervezet.

Ötmillió menekült és négyszázezer halott a szíriai háború eddig „eredménye”
Az immár tíz éve tartó szíriai háborúnak eddig 117 ezer civil áldozata van, közülük 22 ezer gyerek, és a konfliktusnak 271 ezer katona és milicista is áldozatul esett
Fotó: www.hurriyetdailynews.com

A szervezet állítása szerint a civil áldozatok többségének halálát a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű hadsereg és az azzal szövetséges milíciák okozták. A nemzetközi becslések szerint 11 millió ember szorul humanitárius segítségnyújtásra. A háború miatt több mint ötmillióan külföldön kerestek menedéket.

Az Európai Unió továbbra is az elnyomás megszüntetését, a fogvatartottak szabadon bocsátását követeli, és azt, hogy a szíriai rezsim vegyen részt az ENSZ által támogatott politikai folyamatban – hangsúlyozta vasárnapi közleményében az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Josep Borrell.