Külföld

Florin Citu: A különbségek nem választanak el bennünket

Florin Citu román miniszterelnök a harmonikus együttélés fontosságát hangsúlyozta, és a közös jövő megalapozásához, az ország közös fejlesztéséhez kérte a romániai magyarok partnerségét március 15-ei köszöntőjében, amelyet a bukaresti kormány sajtószolgálata juttatott el hétfőn az MTI-hez.

Florin Citu: A különbségek nem választanak el bennünket
A román miniszterelnök a közös jövő megalapozásához, az ország közös fejlesztéséhez kérte a romániai magyarok partnerségét március 15-ei köszöntőjében
Fotó: AFP/Daniel Mihailescu

„Kultúránkban és hagyományainkban különbözünk, de ezek a különbségek nem választanak el bennünket, nem vagyunk vetélytársak, éppen ellenkezőleg, egységesnek kell lennünk a sokszínűségben, erősebbekké és bölcsebbekké kell válnunk, együtt kell építkeznünk, értékeket kell teremtenünk” - írta Florin Citu a romániai magyarokhoz intézett üzenetében.

Hozzátette: a különbségek megértése és a másik értékeinek megbecsülése hozzájárul a kölcsönös megismeréséhez, a harmonikus együttéléshez. Leszögezte: Romániában nemcsak a magyar közösséget ünnepelik március 15-én, hanem azt a békés együttélést is, amelyet az elmúlt évtizedekben fejlesztettek ki.

Citu szerint a magyarság ünnepe jó alkalom a jövő felé fordulásra, hiszen a románok és romániai magyarok csak együtt teremthetik meg azt az országot, amelyben élni szeretnének.

„A világjárvány megtanított arra, mennyire fontos, hogy megbízható partnereid legyenek. Ezt közösen fogjuk átvészelni, erőfeszítéseink és áldozatvállalásunk egy jobb jövőt, jobb életet gyümölcsöznek majd mindannyiunk számára. Kedves magyar nemzetiségű polgártársaim, ünnepük alkalmából a legjobbakat kívánom Önöknek. Isten éltessen minden romániai magyart!” - zárta március 15-ei köszöntőjét a román miniszterelnök.

Iohannis méltatta a magyar kisebbség Romániában betöltött szerepét

Klaus Iohannis román államfő a magyar kisebbség Romániában betöltött szerepét méltatta, a harmonikus etnikumközi kapcsolatok fontosságát és az európai sorsközösséget hangsúlyozta "a magyar etnikumú román állampolgárokhoz" intézett március 15-i üzenetében, amelyet hétfőn tettek közzé az elnöki hivatal honlapján.

"Önöknek, magyar etnikumú román állampolgároknak a mai nap alkalmat nyújt arra, hogy megvallják a népük egységét megteremtő értékeiket, amelyekhez ragaszkodnak, hogy büszkén felmutassák identitásukat, amellyel beírták magukat a történelembe és az egyetemes kultúrába" - írta üzenetében a román államfő.

Iohannis ebből az alkalomból megemlékezett arról, hogy a magyar kisebbség, illetve a közösség politikai képviselői jelentős mértékben hozzájárultak Románia európai integrációjához, az ország demokratizálásához, az emberi jogokon és a kisebbségek védelmén alapuló társadalom kiépítéséhez. Hozzátette: ebből is látszik, hogy megértették a történelmi tanulságot, miszerint ezek az értékek képezik egy közös európai jövő alapjait.

A román államfő szerint a világjárvány elleni közdelem, a nehéz időszakban tanúsított szolidaritás is azt bizonyítja, hogy a románok és magyarok képesek a nehézségek leküzdésének a szolgálatába állítani tehetségüket.

"Az etnikumközi harmónia ápolásával, együttesen fogjuk társadalmunkat fejleszteni és megerősíteni: ez olyan közös célkitűzés, amelynek megvalósításában a romániai magyar kisebbség is figyelemre méltó szerepet tölt be" - zárta üzenetét a román államfő.

A második mandátumánál tartó, több mint hat éve az ország élén álló Iohannis idén először üzent az országban élő magyaroknak március 15-én. A 2019-es elnökválasztási kampányban Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke rámutatott: a rendszerváltás óta Iohannis az első román elnök, akinek eddig semmilyen üzenete nem volt a magyar közösség számára március 15. alkalmából.

A román állami vezetők közül Victor Ciorbea egykori miniszterelnök - az első, RMDSZ-részvétellel alakult bukaresti koalíciós kormány vezetője - volt az első politikus, aki 1997-ben felköszöntötte nemzeti ünnepükön a romániai magyarokat. Azóta ezt egyetlen román miniszterelnök sem mulasztotta el megtenni és több alkalommal a hivatalban lévő román államfő is üzenetet intézett magyar polgártársaihoz március 15-én.

Kapcsolódó írásaink