Külföld

Újra bevezetné Salvini a szigorú határellenőrzést

Afgán fiatalokat ítéltek el Görögországban

Vissza kell térni az olaszországi határok szigorú ellenőrzéséhez – jelentette ki Matteo Salvini tegnap olasz újságíróknak az ANSA olasz hírügynökség szerint.

Újra bevezetné Salvini a szigorú határellenőrzést
Matteo Salvinit tartják a legmegbízhatóbb politikusnak az olaszok
Fotó: AFP/Gabriele Maricchiolo

A kormánypárt jobboldali Liga vezetője hozzátette: hamarosan tárgyalni fog Lucia­na Lamorgese belügyminiszterrel az illegális migráció ügyéről. Egy korábbi rádióinterjúban ennek kapcsán elmondta: azt akarja elérni, hogy csak azokat segítsék, akiknek joguk van rá anélkül, hogy Olaszország váljon az összes csónak egyedüli érkezési pontjává.

Matteo Salvini élvezi egyébként a legnagyobb bizalmat az olasz politikai szereplők közül az Affaritaliani.it hírportálon közölt felmérés szerint. A közvélemény-kutatásban résztvevők 39,3 százaléka válaszolta azt, hogy a volt belügyminiszterben bízik meg leginkább. A vizsgálat alapján az olaszok 77,1 százaléka gondolja úgy, hogy Mario Draghi miniszterelnökségével pozitív irányba változott az olasz járványkezelés.

Lampedusa szigetére vitte az olasz parti őrség szerdán azt a 187 illegális migránst, akiket három csónakból mentettek ki a Földközi-tengeren, az olaszországi sziget közelében. A Deutschlandfunk német rádió közlése szerint idén eddig csaknem hatezer migráns érkezett a tengeren át Olaszországba, számuk a tavalyi év azonos időszakához képest megkétszereződött.
Görögországban öt év börtönbüntetésre ítéltek két afganisztáni fiatalkorút a leszboszi Moria menekülttáborban tavaly történt gyújtogatással összefüggésben. Az ítélet nem jogerős. A dpa német hírügynökség a helyi sajtóra hivatkozva azt írta: további négy gyanúsítottal szemben van még folyamatban bírósági eljárás.

Stockholm egyik, főként bevándorlók lakta negyedében toboroz tagokat a Hizn ut-Tahrir iszlamista csoport. Az SVT svéd csatorna a napokban közölt egy rejtett kamerás felvételt, amelyen a szervezet titkos ülése látható. Az iszlamisták röpcédulákat is terjesztenek Rinkeby negyedben, a propagandaanyag miatt több helyi lakos is felkereste a rendőrséget. A Hizn ut-Tagrir a Breitbart szerint több európai országban, például az Egyesült Királyságban és Dániában is jelen van.

Kapcsolódó írásaink