Külföld

Rontja Laschet pozícióját a botrány

A német Kereszténydemokrata Unió elnökének kancellárjelöltségébe kerülhet Nikolas Löbel visszaélésgyanús ügye

Péntekig adott határidőt a frakció tagjainak a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) közös parlamenti csoportjának két vezetője.

Rontja Laschet pozícióját a botrány
Egyre nagyobb a nyomás a maszkbeszerzési botrány miatt a CDU vezetőjén
Fotó: AFP/Federico Gambarini

Az ARD köztelevízió értesülése szerint a képviselőknek máig kell nyilatkozniuk arról, hogy semmiféle személyes vagy pénzügyi előnyt nem szereztek a koronavírus-válság során. Aki mégis saját gazdagodására használta fel a járványhelyzetet, annak azt jelentenie kell a pártvezetésnek.

Az ügy előzménye egy azóta lemondott CDU-képviselő visszaélésgyanús ügye, Nikolas Löbel cége ugyanis 250 ezer euró (92 millió forint) bevételhez jutott a maszkbeszerzésekkel. Ezt megelőzően a CSU-s Georg Nüß­lein ellen indult nyomozás, amiért állami megbízásokhoz segíthetett hozzá egy védőfelszerelést gyártó vállalatot, szolgálataiért 660 ezer euró jutalékot kaphatott.

A maszkbeszerzési botrány miatt váratlan kihívással szembesült a CDU, mindez egy nehéz választási év kezdetén történt, néhány nappal a vasárnapi baden-württembergi és rajna-vidék–pfalzi tartományi választások előtt. A helyzet az ARD szerint ronthatja a párt januárban megválasztott új elnökének, Armin Laschetnek a tekintélyét, aki a CDU/CSU közös kancellárjelöltjeként indulna a szeptemberi szövetségi parlamenti választáson. Amennyiben a párt rossz eredményt ér el a két tartományban, az gyengítheti Laschet pozícióját.

A választási győzelem a botrány előtt sem volt garantált Baden-Württembergben és Rajna-vidék–Pfalzban a CDU számára, ugyanakkor lehet, hogy annak hatására történelmi vereséget szenvednek.

Szövetségi szinten hetek óta csökken a kormányzó kereszténydemokraták támogatottsága a koronavírus-válság kezelése miatt, a maszkbeszerzési ügy csak felgyorsította a folyamatot.

A németek a botrány hatására egyre kevésbé bíznak az uniópártokban. A Funke médiacsoport lapjainak megbízásából a Civey közvélemény-kutató által készített felmérés szerint a válaszadók hatvan százaléka mondta azt, hogy megrendült a bizalma a CDU/CSU-ban a visszaélési ügy miatt..

Kapcsolódó írásaink