Külföld

Összehangolt gazdaságpolitika Európa gazdasági fellendítéséért és versenyképességéért

Az Európai Parlament a mai plenáris ülésén megszavazta az európai szemeszterről, azaz az uniós gazdaságpolitikai koordinációról szóló jelentést.

Összehangolt gazdaságpolitika Európa gazdasági fellendítéséért és versenyképességéért
Győri Enikő: A nemzeti helyreállítási tervek nem készülhetnek egy kaptafára
Fotó: MH/Purger Tamás

Győri Enikő fideszes EP-képviselő, a téma felelőse a Gazdasági és Monetáris Bizottságban (ECON), elmondta: „a Covid-19 járvány mély recesszióba sodorta a világot. Erős, összehangolt és innovatív európai válaszra van szükség, s ennek egyik kulcsa a helyreállítási és ellenállóképességi eszköz (RRF), amely 672,5 milliárd eurós befektetési lehetőséghez juttatja a tagállamokat. Ennek végrehajtását mostantól az európai szemeszter ellenőrzi. Meg kell azonban őriznünk az európai szemeszter eredeti célját: azt, hogy keretet adjon a tagállami költségvetések és gazdaságpolitikák európai szintű összehangolásához. Siker, hogy a jelentés nem fogalmaz meg a jogszabályban foglaltakon túlmutató, ideológiai feltételeket, és elismeri a nemzeti színtér szereplőinek, azon belül is a nemzeti parlamentek a szerepét. Végre egyszer az EP felismeri az arányosság és a szubszidiaritás fontosságát!”

Győri Enikő fideszes képviselő plenáris felszólalásában kijelentette: „Az Európai Parlament több mint két éve képtelen egyezségre jutni az európai szemeszter, azaz az uniós gazdaságpolitikai koordináció témájában, ami komoly szegénységi bizonyítvány a jelenlegi súlyos válság idején. A gazdasági szakbizottság témafelelőseként arra törekedtem, hogy minden értelmes gondolatot beépítsek, akár a bal, akár a jobb oldalról érkezett.

A járvány az EU gazdaságára, különösen a kis- és középvállalkozásokra, az egységes piacra és a versenyképességre kifejtett romboló hatása kapcsán a képviselő kiemelte: „Fontos, hogy az EP kimondja: e rendkívüli időkben sem mondunk le a felelős költségvetési gazdálkodásról. A munkahely-teremtéshez és növekedéshez egyaránt szükség van köz- és magánberuházásokra, valamint strukturális reformokra is, mert a fenntarthatóság nem csak környezeti, hanem gazdasági kérdés is. A versenyképességet és az egységes piacot meg kell erősíteni, hiszen ezek az európai szociális modell fennmaradásának zálogai”.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom