Külföld

Bellamy: Gyengíti a Néppártot a Fidesz kilépése

Rossz hír az Európai Néppárt (EPP) frakciójának a Fidesz-delegáció távozása, a képviselőcsoport gyengébbé vált a távozásukkal – nyilatkozta Francois-Xavier Bellamy, a francia Republikánusok EP-képviselője a Remix hírportálnak.

Bellamy: Gyengíti a Néppártot a Fidesz kilépése
Francois-Xavier Bellamy, a francia Köztársaságért EP-képviselője szerint a Magyarország elleni határozatban semmilyen tények nem szerepeltek
Fotó: AFP/ Stephane de Sakutin

Felidézte, a francia delegáció másfél hónapon át dolgozott azért, hogy megakadályozza a fideszes képviselők kollektív kizárásának ajtót nyitó szabálymódosítást. Bellamy az interjúban eredményként értékelte, hogy a szabálymódosítás után csak a kollektív felfüggesztés vált elérhetővé, ám a szavazást követően a Fidesz-delegáció kilépett a frakcióból, mert elfogadhatatlannak ítélték, hogy a csaknem kétmillió magyar állampolgár által megválasztott képviselőket meg akarják fosztani jogaik gyakorlásától.

A képviselő azt mondta, sajnálja, de megérti a magyar delegáció döntését, emlékeztetve, hogy ez már a sokadik támadás volt a Fidesz ellen a frakcióban. Bellamy szerint ha Manfred Weber frakcióvezető nem is, de több más EP-képviselő valóban hadjáratot folytatott a Fidesz ellen, és őket támogatja Donald Tusk EPP-elnök is, aki nyíltan kimondta, hogy kizárná a Fideszt, de nincs meg a többsége hozzá.

Mint mondta, egyes képviselők régóta ellenségesek a Fidesszel és a magyar kormánypárttal szemben, de sokakkal nincs érdemi véleménykülönbség, legfeljebb a párbeszéd hiánya jelent gondot. Bellamy az interjúban bírálta a jogállamiság ügyének politikai zsarolásra való felhasználását is.

Kapcsolódó írásaink

Csökken a Néppárt befolyása

ĀTizenkét mandátumot vesztett a frakció – ezek nélkül nem szerezte volna meg a többséget Ursula von der Leyen, amikor az Európai Parlament megválasztotta