Külföld

Megvonta Puigdemont mentelmi jogát az EP

Három katalán képviselő állhat bíróság elé

Megszavazták három katalán EP-képviselő, köztük Carles Puigdemont volt katalán elnök mentelmi jogának megvonását az Európai Parlament tegnapi plenáris ülésén.

Megvonta Puigdemont mentelmi jogát az EP
Puigdemont: A demokrácia veszített
Fotó: AFP/John Thys

A spanyol hatóságok zendülés vádjával keresik Puigdemontot, Toni Comint és Clara Ponsatit, akik az előző katalán kormány vezetői voltak, és részt vettek a Madrid szerint törvénytelen függetlenségi népszavazás megszervezésében. Carles Puigdemont és társai 2017 októberében menekültek Belgiumba, majd a 2019-es EP-választásokon mandátumot szereztek, amivel együtt járt a mentelmi jog.

A spanyol legfelsőbb bíróság már 2017-ben kérte a kiadatásukat, azonban a belga törvényszék tavaly januárban felfüggesztette az ellenük folyó eljárást, mivel az Európai Unió Bírósága előzőlegesen úgy döntött, hogy a 2019-es EP-választáson mandátumot szerzett politikusok mentelmi joga a megválasztásuk pillanatától érvényes, felfüggesztését pedig hivatalosan kérelmezni kell a képviselő-testületnél.

Az uniós parlament a szavazást megelőzően kiadott közleményében felhívta a figyelmet, hogy a spanyol ügyészség a katalán vezetők EP-mandátumainak megszerzése előtt emelt vádat ellenük, továbbá hangsúlyozta, hogy az ilyen eljárások tagállami hatáskörbe tartoznak.

A mentelmi jog megvonását 400 EP-képviselő támogatta, 248-an szavaztak ellene, és 45 tartózkodás volt. „Mi liberálisok, szocialisták és néppártiak egyformán szavaztunk. Mi napi szinten tárgyalunk az uniós jogalkotásról Ursula von der Leyen többségeként. Az Európát irányító csoportok megmutatták azt, hogy bíznak a spanyol igazságszolgáltatásban” – mondta egy spanyol liberális EP-képviselő, Luis Garicano az Euronews szerint.

„Ez egy szomorú nap az Európai Parlamentnek. Mi elveszítettük a mentelmi jogunkat, de a parlament ennél többet veszített, elvesztették az európai demokráciát. Ez a politikai üldöztetés világos esete” – mondta Carles Puigdemont volt katalán elnök, és közölte: az uniós bírósághoz fordul. Arancha González Laya spanyol külügyminiszter üdvözölte a döntést.

Kapcsolódó írásaink