Külföld

„Az EU jövőjéről szóló konferencia sikere a nemzeti parlamentekben rejlik”

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa, valamint az Európai Bizottság elnöke aláírta az Európa jövőjéről szóló konferencia elindításáról szóló politikai nyilatkozatot. Trócsányi László fideszes EP-képviselő üdvözölte az Európa jövőjéről szóló önreflexió kezdetét, amely rendkívül időszerű a jelenlegi helyzetben, sajnálatát fejezte ki azonban amiatt, hogy a nemzeti parlamentek nem kapnak valódi lehetőséget a részvételre.

„Az EU jövőjéről szóló konferencia sikere a nemzeti parlamentekben rejlik”
Trócsányi László
Fotó: MH

A fideszes EP-képviselő az Alkotmányügyi Bizottságban (AFCO) kifejtett korábbi munkássága során hangsúlyozta, hogy a nemzeti parlamentek szerepe kiemelten fontos Európában, hiszen közelebb vannak a polgárokhoz és jelentős erőforrásokkal rendelkeznek.

„A közel 8500 alsóházi és felsőházi nemzeti parlamenti képviselő hatékony bevonása megerősítené az Európa jövőjéről szóló konferencia sikerességét és legitimitását. Részvételükkel csökkenhetne a polgárok és az uniós döntéshozatal közötti távolság” - emlékeztetett a képviselő.

Ennek megfelelően korábban javaslatot tett egy szektorális és szakbizottsági együttműködésre épülő módszer alkalmazására, melynek keretében nemzeti parlamenti agorák formájában lehetne közös, parlamentek közötti eszmecseréket tartani Európa jövőjéről. A ma elfogadott együttes nyilatkozat a nemzeti parlamenteknek csak másodlagos szerepet kíván adni, nem fejezi ki azt, hogy az EU a tagállamok döntésén és akaratán fejlődik.

A kompromisszummal elfogadott nyilatkozat ugyan utal a nemzeti parlamentek szerepére, azonban a nyilatkozatban a hangsúly a ma még összetételében bizonytalan polgári platformokra helyeződik, így nem jeleníti meg kellő mértékben a nemzeti parlamentek szerepét.

Figyelemre méltó, hogy az Eurobarométer eheti felmérése szerint a polgárok 48%-a kifejezetten nem akar részt venni a folyamatban. „Mi lesz így azon polgárok hangjával, akiknek még csak a megválasztott képviselőit sem hallgatják meg, hogyan valósul meg az egység a sokszínűségben?” - teszi fel a kérdést a képviselő.

A felmérés szerint továbbá a megkérdezettek 31%-a látja úgy, hogy az európai intézmények részvétele érdemli a legnagyobb prioritást a Konferencia során, míg nagyjából ugyanennyi, a megkérdezett választók 30%-a a nemzeti parlamentek és 42%-a a nemzeti kormányok részvételét találja fontosabbnak.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom